woensdag 6 november 2024

Eend met kastanjes (China)

EEND MET KASTANJES

Wanneer er in de keuken nog erg veel te doen valt, dan is dit hét geschikte gerecht, omdat het weinig aandacht vraagt.

1 panklare eend van 2¼ kilogram
1 eetlepel maïsolie
30 gram ui, in dunne plakken gesneden
3 dunne plakjes gemberwortel
2 tenen knoflook, geplet
zout
peper
2 eetlepels oestersaus
1 eetlepel oestersaus
1 eetlepel donkere sojasaus
2 eetlepels Shaoxing wijn
1 eetlepel stroop
500 gram gekookte kastanjes, gepeld
1 theelepel maïzena, aangelengd met 1 eetlepel water


Dep de eend droog met keukenpapier. Verwijder rond de hals alle losse vel- en vetdelen. Splijt de eend langs het borstbeen open met een hakmes of wildschaar en prik het vel hier en daar in, zodat het vet er straks tijdens het stoven gemakkelijk uitloopt.
Maak de olie zeer heet in een wok of grote vuurvaste kasserol en leg de eend er op de borst in. Bak die kant mooi bruin, keer haar en bak de andere kant. Schep het vrijkomende vet af.
Neem de eend uit de pan en zet even apart. Giet het vet af op 1 eetlepel na. Voeg ui, gember, knoflook, zout en peper toe en bak langzaam lichtbruin. Leg de eend terug met de borst omhoog en warm door op matig vuur. Voeg de oestersaus, sojasaus, wijn, stroop en 6 deciliter heet water toe. Proef en kruid zo nodig bij en breng aan de kook.
Temper het vuur en laat de eend 1¼ uur stoven, onder af en toe bedruipen. Voeg de kastanjes toe en laat nog 30 minuten stoven, tot de eend gaar is. Voeg zo nodig extra heet water toe.
Leg de eend met de kastanjes op een verwarmde schotel en schik de eendendelen met de velkant naar boven in de vorm van de oorspronkelijke eend. Verwijder alle stukjes knoflook en gember uit de saus en roer de aangelengde maïzena erdoor. Breng aan de kook en schenk over de eend uit.

8 personen

gebied : China
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Chinees koken : Spectaculaire gerechten voor feesten, cocktailparty’s, buffetten, diners / Lisa Kinsman

Geen opmerkingen: