zaterdag 11 maart 2023

Vis met taratorsaus (Egypte)

VIS MET TARATORSAUS

Een grote vis, in zijn geheel bereid in de oven of op de grill, schitterend versierd met schijfjes citroen, pijnboompitten, zoetzuur, olijven en radijsjes in een ingewikkeld oriëntaals patroon, vormt vaak het middelpunt van een uitgebreid Midden-Oosters feestmaal. Daaromheen staan kommen taratorsaus, bereid met pijnboompitten, amandelen of hazelnoten, al naar gelang u in Egypte, Iran of Turkije bent, of afhankelijk van de smaak. Taratorsaus is ook erg lekker als dressing voor bijna alle soorten groenten, warm of koud. Kies voor dit recept een hele vis met stevig vlees, groot genoeg voor 6 personen. Bewaar de kop en staart.

1 hele vis met stevig vlees, schoongemaakt
zeezout
vergemalen zwarte peper
olijfolie
2 citroenen
120 g pijnboompitten, amandelen of hazelnoten
1 dikke snee witbrood, zonder korst
1 - 2 grote tenen knoflook


Wrijf de vis goed in met zout, peper en olijfolie. Kerf de vis enkele malen in met een scherp mes zodat de kruiderij goed kan intrekken. Snijd 1 citroen in schijfjes, schik ze op de vis en verpak deze in aluminiumfolie. Bak de vis circa 10 minuten in een op 180 ºC voorverwarmde oven, tot het vel gemakkelijk loslaat. Haal de vis uit de oven, ontvel hem voorzichtig en fileer hem maar bewaar kop en staart. Schik de filets tussen kop en staart op een schaal en decoreer rijkelijk met schijfjes citroen, geroosterde pijnboompitten of amandelsnippers, plakjes olijf, reepjes paprika, takjes verse koriander en dergelijke.
Ontvlies de noten (week amandelen 5 minuten in kokend water en druk ze uit hun vliesjes; of rooster hazelnoten in een lauwe oven en wrijf de vliesjes eraf). Maal de noten of pijnboompitten fijn in een keukenmachine en pureer ze samen met het brood, de knoflook, ½ theelepel zout, het sap van de resterende citroen, kookvocht van de vis en nog 1½ dl water tot het een vrij gladde saus is. Voeg zo nodig wat extra water toe, zodat de saus wat dunner wordt. Maak de saus op smaak af en serveer hem in een kom bij de vis.

Voor 6 personen.

land : Egypte
gerechtsoort : visgerecht

bron : Aan tafel met de farao’s : Unieke en smakelijke recepten uit het Oude Egypte om zelf te bereiden / Michelle Berriedale-Johnson

Geen opmerkingen: