maandag 13 februari 2023

Bubur Chacha (Maleisië)

BUBUR CHACHA (MALEISISCHE PUDDING MET BATAAT EN KOKOS)

Bubur is een sprekend voorbeeld van de originele desserts die men in Singapore en Maleisië op tafel weet te zetten. Hier worden blokjes gekookte bataat, klontjes gelei van hunkweh-meel (mungbonenmeel), sago of tapioca en geschaafd ijs omgeschud. Daarna overgiet men het mengsel met dikke santen (kokosmelk) en wordt het geheel met een karamel van gesmolten palmsuiker overgoten.

hunkweh-gelei; (zie recept Tjendol)
1 kleine zoete aardappel; (150 gram)
2 eetlepels tapioca; of sago
1 theelepel zout
750 milliliter dikke kokosmelk
200 gram palmsuiker; of goela djawa; verkruimeld
1 pandang-blad; of vers laurierblad
150 milliliter kokend water
ijs; vergruisd of geschaafd


Maak de hoeveelheid geleikorreltjes of sliertjes die in het recept voor Tjendol staat aangegeven en laat ze in een kom ijswater staan tot aan gebruik. Schil de bataat (zoete aardappel), stoom of kook deze gaar en snijd in zeer kleine blokjes. Kook de tapioca of sago tot deze gaar en helder is; laat uitlekken. Breng santen op smaak met wat zout. Verkruimel of rasp de goela djawa in een pannetje. Voeg het pandang-blad en kokend water toe en laat de suikeral roerende op matig vuur oplossen. Neem de pan van het vuur en laat de inhoud in een grotere pan met vergruisd ijs koud worden. Maak het dessert klaar in glazen schaaltjes. Leg in elk ervan een lepel gelei, enkele blokjes bataat en tapioca. Dek af met geschaafd ijs, giet er flink wat santen over en overgiet met de goela djawa. Dien het direct op.

6 personen

land : Maleisië
gerechtsoort : nagerecht

bron : Azië : koken en reizen / Jacki Passmore, via Tabitha [groenteboer]

Geen opmerkingen: