dinsdag 26 mei 2020

Mediterrane vissoep (Middellandse zeegebied)

MEDITERRANE VISSOEP

AÏOLI
4 teentjes knoflook
1 theelepel mosterd
2 eidooiers
zout
peper
2 deciliter olijfolie
1 - 2 theelepels citroensap

SOEP
3 eetlepels olijfolie
3 sjalotjes, in dunne ringen
2 teentjes knoflook, geperst
3 - 4 tomaten, ontveld, in blokjes
dun afgesneden schil van ½ sinaasappel
1 venkelknol, in reepjes
1 deciliter droge witte wijn
10 draadjes saffraan
1 blaadje laurier
2 takjes tijm
1 theelepel venkelzaad
1 kilogram stevige witte vis, schoongemaakt, in moten (schol, tarbot, tong, zeeduivel, zeebaars, zeebrasem)
1 eidooier
zout
peper
2 eetlepels fijngesneden peterselie
1 eetlepel fijngesneden dragon
1 stokbrood, in plakjes, geroosterd


Aïoli: Wrijf de knoflook fijn in de vijzel en roer de mosterd, eidooiers en een snufje zout erdoor. Schenk de olie in een heel dun straaltje erbij en blijf stevig roeren tot de saus gaat binden. Breng op smaak met zout, peper en citroensap.
Soep: Verhit de olie in een ruime pan en bak hierin de sjalot 5 minuten. Voeg knoflook, tomaat, sinaasappelschil en venkelknol toe en bak dit 5 minuten mee. Schenk er 1½ liter kokend water bij en voeg de wijn, saffraan, laurier, tijm en venkelzaad toe. Breng het mengsel aan de kook en laat de soep 10 minuten zachtjes koken. Voeg de stukken vis toe en laat de vis op zacht vuur tegen de kook aan gaar worden (pocheren) in 10 - 15 minuten. Roer de eidooier los met 4 eetlepels aïoli en 2 eetlepels hete bouillon. Roer dit aïoli mengsel voorzichtig door de hete soep, laat de soep nu niet meer koken. Breng de soep met zout en peper op smaak en roer de peterselie en dragon erdoor.
Serveren: Bestrijk wat plakjes stokbrood met aïoli, verdeel ze over grote soepkommen en schenk de hete soep erop. Serveer de rest van de aïoli en het stokbrood erbij.

4 - 6 personen

voedingswaarde : 780 kcal p.p.
bereidingstijd : 60 minuten

gebied : Middellandse zeegebied
gerechtsoort : maaltijdsoep

bron : Tip Culinair mei 2000

Geen opmerkingen: