woensdag 22 april 2020

Z'habitants en fricassee (Franse Antillen)

Z’HABITANTS EN FRICASSEE (FRICASSEE VAN RIVIERKREEFTJES)

Op Martinique zijn de ‘Z’habitants’ vrij grote rivierkreeftjes. Op Guadeloupe noemt men ze ‘ouassou’. Dergelijke rivierkreeftjes zijn bij ons niet verkrijgbaar. Kies in plaats daarvan de grootste rivierkreeftjes die u kunt krijgen. In plaats van rivierkreeftjes kunt u voor de bereiding van dit gerecht overigens ook heel goed grote garnalen nemen. Dient het gerecht op in voorverwarmde diepe borden. Geef er stokbrood bij.

24 rivierkreeftjes
zout
peper
6 teentjes knoflook
10 limoenen
4 tomaten
4 takjes tijm
4 takjes peterselie
½ bosje bieslook
1 grote ui
1 Jamaicapeper (piment)
3 eetlepels olijfolie
30 gram boter
3 eetlepels tomatenpuree
2½ deciliter droge witte wijn


Spoel de rivierkreeftjes onder stromend water af en borstel ze schoon. Leg ze in een grote kom. Strooi zout en peper erover en voeg 3 fijngedrukte knoflookteentjes en het sap van 8 limoenen eraan toe. Schep alles goed om en laat alles gedurende 30 minuten marineren.
Ontvel de tomaten en neem het zaad uit de vruchten weg.
Bind tijm, peterselie en bieslook bij elkaar tot een bosje. Hak de ui en was de Jamaicapeper zonder deze te kneuzen.
Verhit in een pan de olie en de boter. Voeg de ui, tomatenpuree, tomaten, het kruidenbosje, de Jamaicapeper, een niet al te fijngedrukte knoflookteen, witte wijn en de rivierkreeftjes met de marinade toe. Laat alles gedurende 10 minuten zachtjes sudderen. Proef de saus en voeg naar smaak nog wat zout en/of peper, nog wat knoflook en limoensap toe. Verwijder vlak voor het opdienen de Jamaicapeper en het kruidenbosje.

4 personen

gebied : Franse Antillen
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Een reis om de wereld in 80 recepten / Claude Lebey

Geen opmerkingen: