zondag 19 april 2020

Samak wal Roz bi Zafaran (Libanon)

SAMAK WAL ROZ BI ZAFARAN (ZEEBRASEM MET SAFFRAANRIJST)

Vraag de visman de vis na het schoonmaken te schubben en vinnen en kieuwen te verwijderen, maar de kop te laten zitten. Deze rijst - die in olijfolie in plaats van boter wordt gegaard - wordt er in Libanon van oudsher bij gegeven. Soms wordt de saffraan door geelwortel vervangen. Begin met de rijst.

4 zeebrasems (elk 400 gram)
zout
zwarte peper
2 eetlepels extra vergine olijfolie
1 citroen, in parten

RIJST
6 eetlepels extra vergine olijfolie
½ theelepel saffraanpoeder of -draadjes
300 gram Amerikaanse langkorrelrijst
5½ deciliter kokend water
zout
zwarte peper
2 middelgrote uien, in plakken
75 gram pijnboompitten


Verhit voor de rijst 2 eetlepels olie in een pan. Roer de saffraan erdoor, gevolgd door de rijst en blijf roeren tot de rijstkorrels geel en transparant zijn. Giet het kokende water erop, roer er zout en peper door en laat de rijst in de gesloten pan ongestoord 10 - 20 minuten (de juiste tijd hangt af van de soort) op laag vuur staan tot al het water is opgenomen en de rijst gaar is. Roer er nu 2 eetlepels olie door.
Fruit de uien in de overgebleven 2 eetlepels olie goudbruin; schep ze af en toe om. Voeg de pijnboompitten toe en roer ze tot ze licht zijn gekleurd.
Kerf de vissen op het dikste deel 2 of 3 maal ¾ centimeter diep in, zodat ze gelijkmatig gaar worden. Leg ze naast elkaar in een ovenschaal, bestrooi met zout en peper en wrijf ze royaal in met olie. Zet ze 15 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven.
Serveer de vis met de parten citroen en geef de rijst apart, als een berg in een schaal geschept en met pijnboompitten en uien gegarneerd.

4 personen

gebied : Libanon
gerechtsoort : visgerecht

bron : Duizend-en-één smaken : De keukens van Marokko, Turkije en Libanon / Claudia Roden

Geen opmerkingen: