zondag 27 oktober 2019

Kari Ikan Asli (Maleisië)

KARI IKAN ASLI (TRADITIONELE VISCURRY)

6 eetlepels plantaardige olie
2 takjes curryblad, de blaadjes geplukt (of 3 laurierblaadjes)
1 theelepel halba campur (specerijenmix van gelijke delen bruin en zwart mosterdzaad, nigella, komijn, venkelzaad en fenegriek)
2 eetlepels tamarindepasta (of citroen- of limoensap)
1 ½ theelepel fijn zeezout
800 gram zalmfilet, in 4 centimeter brede moten gesneden
50 milliliter kokosmelk
6 okra’s, diagonaal doormidden gesneden
8 cherrytomaatjes
2 eetlepels koriander, fijngehakt, om te garneren

SPECERIJENMELANGE
2 eetlepels korianderzaad
1 theelepel venkelzaad
½ theelepel komijnzaad
½ theelepel fenegriekzaad
1 theelepel zwarte peperkorrels
5 centimeter van een kaneelstokje
1 steranijs

PASTA
3 sjalotten
8 gedroogde chilipepers, 10 minuten geweekt in kokendheet water
4 teentjes knoflook
2 ½ centimeter verse gember
5 centimeter verse kurkuma (of 2 theelepels gemalen kurkuma)


Rooster de ingrediënten voor de specerijenmelange in een droge koekenpan 1 minuut, tot de geuren vrijkomen. Maal of druk de specerijen vervolgens tot poeder in een specerijenmolen of vijzel. Maal de ingrediënten voor de pasta samen met een scheutje water in de keukenmachine tot een mooi glad mengsel. Schep de pasta over in een kom, doe de specerijenmelange erbij en roer goed door. Verhit een braadpan of hoge koekenpan op middelhoog vuur en voeg de olie toe. Bak daarin de curryblaadjes 10 seconden tot ze gaan geuren, voeg dan het kruidenmengsel toe en de halba campur. Bak het geheel tot de olie boven komt drijven. Warm de tamarinde en het zout 1 minuut mee. Zeg de zalmmoten erin, druppel en 100 milliliter water bij en laat 2 minuten koken, totdat de vis aan de onderkant een korstje heeft gekregen. Voeg de kokosmelk, okra en cherrytomaatjes toe, samen met nog 300 milliliter water, breng aan de kook en laat nog 2 minuten zachtjes koken, tot de groente zacht is geworden. Duw met een vork twee laagjes vissenvlees van elkaar en kijk of de is gaar is (als e vork er makkelijk in gaat, is de vis gaar). Schep het gerecht in een mooie schaal, garneer met koriander en geef er rijst bij.

4 personen

gebied : Maleisië
gerechtsoort : visgerecht

bron : Maisch Maleisisch / Norman Musa

Geen opmerkingen: