VARKENSVLEES MET ZWARTE-BOONTJESSAUS
Zwarte boontjes, met hun zoute, pittige, typisch Zuid-Chinese smaak, passen heel goed bij varkensvlees. Het gerecht is snel klaar en past goed bij witte rijst en een roergebakken groente.
450 gram mager varkensvlees, bijvoorbeeld fricandeau
1 eetlepel Shaoxing-rijstwijn of droge sherry
1 eetlepel lichte sojasaus
2 theelepels sesamolie
1 theelepel maïzena
1½ eetlepel arachideolie
1½ eetlepel zwarte boontjes, gespoeld en grof gehakt
1 eetlepel fijngehakte knoflook
3 eetlepels fijngehakte lente-uien
1 eetlepel gehakte sjalotten
1½ eetlepel lichte sojasaus
1 theelepel suiker
1 eetlepel kippenbouillon of water
1 eetlepel sesamolie
Snijd het varkensvlees in dunne plakjes van 5 centimeter lang. Doe de plakjes in een kom en meng ze goed met de Shaoxing-rijstwijn of droge sherry, sojasaus, sesamolie en maïzena. Laat 20 minuten marineren.
Laat een wok of grote koekenpan heel heet worden. Voeg de helft van de arachideolie toe en verhit deze tot hij begint te dampen. Schep het varkensvlees met een schuimspaan uit de marinade, doe het in de wok en roerbak het 2 à 3 minuten. Doe het meteen over in een kom.
Veeg de wok of pan schoon, laat opnieuw heet worden en doe er de rest van de arachideolie in. Voeg snel de zwarte boontjes, knoflook, lente-uien en sjalotten toe. Voeg een paar seconden later de rest van de ingrediënten toe. Breng het mengsel aan de kook en doe het varkensvlees terug in de wok. Roerbak het mengsel nog 5 minuten. Doe het over op een schaal en serveer direct.
4 personen
gebied : Kanton, China
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : De vele smaken van de Chinese keuken / Ken Hom
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten