zondag 20 oktober 2024

Roergebakken lamsvlees met knoflook (Peking, China)

ROERGEBAKKEN LAMSVLEES MET KNOFLOOK

Lamsvlees wordt bijzonder lekker door het te roerbakken. Deze bereidingswijze, waarbij een heleboel knoflook en lente-uien een goed tegenwicht vormen voor de uitgesproken smaak van het lamsvlees, is zeer geliefd. De meest malse stukken lamsvlees, zoals lamsbiefstukjes of -karbonaadjes, zijn voor dit gerecht het meest geschikt. Serveer het met rijst en kruidige gestoofde aubergines.

450 gram lamsbout of ontbeende lamskarbonaadjes
1 eetlepel Shaoxing-rijstwijn of droge sherry
2 theelepels donkere sojasaus
1 eetlepel lichte sojasaus
2 theelepels sesamolie
1 ½ theelepel maïzena
1 eetlepel arachideolie
2 lente-uien, alleen het wit, fijngehakt
6 teentjes knoflook, gepeld en in dunne plakjes
2 theelepels fijngehakte verse gember
1 theelepel Sichuan-peperkorrels, geroosterd en vers gemalen


Snijd het lamsvlees in dunne plakjes. Meng het in een kom met de Shaoxing-rijstwijn of droge sherry, sojasauzen, sesamolie en maïzena. Laat 20 minuten marineren. Giet de marinade af en zet het lamsvlees opzij. Laat een wok of grote koekenpan zeer heet worden. Voeg de olie toe en laat deze zo heet worden dat hij begint te dampen. Voeg het gemarineerde lamsvlees toe, met maar een heel klein beetje van de marinade, en roerbak 2 minuten. Voeg nu de lente-uien, knoflook en gember toe en blijf nog 4 minuten roerbakken. Doe over op een warme schaal, strooi er de peperkorrels over en serveer direct.

4 personen

gebied : Peking, China
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : De vele smaken van de Chinese keuken / Ken Hom

Geen opmerkingen: