zondag 20 oktober 2024

Hongba Xiongzhang (Jiangsu, China)

HONGBA XIONGZHANG (GESTOOFDE BERENPOTEN)

1 paar berenpoten van 1 kilogram
4 theelepels rijstwijn
1 eetlepel in reepjes gesneden bosui
1 eetlepel in plakjes gesneden gemberwortel
1 braadkip van 1,2 kilogram
500 gram varkensvlees met zwoerd
25 gram gedroogde of 100 gram verse mosselen
100 gram gekookte ham
1½ liter heldere vleesbouillon
80 gram suiker
4 theelepels zout
½ theelepel versgemalen peper
½ kopje sojasaus
1 theelepel ve-tsin (desgewenst)
4 eetlepels met water aangeroerde maïzena
3 eetlepels uitgesmolten kippenvet


Zet de berenpoten met de voetzolen naar onderen op een bamboerooster in een pan met water en breng met de helft van de rijstwijn, de bosui en de gemberwortel aan de kook. Ververs het water en breng opnieuw aan de kook.
Neem de berenpoten uit de pan en spoel ze af onder de koude kraan om de sterke smaak kwijt te raken. Neem de bosui en de gemberwortel uit de pan. Halveer de kip en kook kort met het varkensvlees. Bind de schoongemaakte mosselen in een doekje.
Leg de berenpoten en de kip op het bamboerooster in de pan en voeg het varkensvlees, de mosselen, de ham, de bosui, de gemberwortel en de bouillon toe. Voeg daarna de resterende rijstwijn, de suiker, het zout en de peper toe.
Breng aan de kook en laat op laag vuur 4 uur koken tot de berenpoten goed gaar zijn.
Neem de pan van het vuur. Verwijder de kip, het varkensvlees, de mosselen, de ham, de bosui en de gemberwortel en gebruik het vlees en de mosselen voor andere gerechten.
Zet de poten op het rooster in de wok, giet er het kookvocht bij en breng aan de kook. Breng op smaak met de sojasaus en desgewenst de ve-tsin.
Neem de poten uit de wok en zet ze met de voetzolen naar boven op een schaal. Bind de saus in de wok met de aangeroerde maïzena, druppel er het kippenvet over en schep de saus voor het serveren over de berenpoten.

4 personen

bereidingstijd : 5 uur

gebied : Jiangsu, China
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Kookkunst uit China : Eetcultuur en recepten / Stefan Ullmann

Geen opmerkingen: