zaterdag 28 september 2024

Kanom Jeen Nam Yaa (Bangkok en het Centrale Laagland, Thailand)

KANOM JEEN NAM YAA (MIE IN VIS-KERRIESAUS)

Nam yaa wordt door de Thais beschouwd als een geneeskrachtige soep van kruiden als citroengras, jonge gember, galanga en knoflook. Al die ingrediënten gaan in deze versie.

500 gram dunne tarwemie
1 kilogram vis of 500 gram tonijn uit blik
1½ liter water
6 eetlepels jonge gember, gehakt
8 tenen knoflook, gehakt
2 eetlepels gapi (garnalenpasta)
8 sjalotjes, gehakt
6 dunne plakken galanga, gehakt
3 eetlepels gehakt citroengras
8 gedroogde chilipepers, in water geweekt tot ze zacht zijn
1 liter kokosmelk
1¼ deciliter nam pla (vissaus)
sperziebonen
takjes basilicum
taugé
moeraskool of spinazie
ingelegde amsoi


Breng een grote pan water aan de kook en kook er de mie bijtgaar in. Spoel de mie af en maak er acht kleine nestjes van. Leg die op een grote schaal.
Als u verse vis gebruikt, snijd hem dan in stukken van 5 centimeter. Breng het water aan de kook en kook de vis 5 minuten. Neem de vis uit de pan en verwijder alle graten. Zet de vis weg.
Doe de jonge gember, knoflook, garnalenpasta, sjalotjes, galanga, het citroengras en de pepers in een vijzel en stamp alles met een stamper tot een gladde pasta.
Breng in een grote pan de kokosmelk met de vissaus en kruidenpasta aan de kook. Voeg de vis toe, laat weer aan de kook komen en laat 5 minuten sudderen. Giet alles over de mie en schik de rauwe groenten en amsoi langs de rand van de schaal.

8 personen

gebied : Bangkok en het Centrale Laagland, Thailand
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Thailand : Een culinaire reis / Panurat Poladitmontri en Judy Lew

Geen opmerkingen: