donderdag 1 februari 2024

Filet de Porc Normande (Normandië, Frankrijk)

FILET DE PORC NORMANDE (VARKENSHAAS MET APPEL EN CIDER-ROOMSAUS)

Normandisch varkensvlees is buitengewoon smakelijk en dit traditionele gerecht, waarin appels en room worden gecombineerd, staat vaak op het menu van een gîte of een ferme-auberge, de Franse ‘bed-and-breakfast’ gelegenheid op het platteland.

2 varkenshaasjes
zout
peper
50 gram boter
2 eetlepels calvados
3½ deciliter droge cider
1/8 liter kippenbouillon of water
3 middelgrote zoetzure appels, geschild, van de klokhuizen ontdaan en in achten gesneden
2 sjalotten, gesnipperd
200 gram champignons, in plakjes gesneden
2 eetlepels bloem
1/8 liter slagroom of 125 gram crème fraîche


Bestrooi het vlees met zout en peper. Verwarm de oven voor op 180°C.
Verhit een derde van de boter op middelhoog vuur in een braadpan waar het vlees net in past. Braad het vlees rondom goudbruin. Blus af met de calvados, de cider en de bouillon of het water. Breng alles aan de kook, voeg de appelpartjes toe en zet het vlees met het deksel op de pan in de voorverwarmde oven. Laat het vlees in 20 minuten gaar worden. Schep vlees en appels op een voorverwarmde schaal en houd het afgedekt warm. Zeef het stoofvocht en schep het vet eraf.
Verhit de resterende boter in een middelgrote steelpan op middelhoog vuur. Voeg de sjalotten en de champignons toe en laat ze 4 tot 5 minuten, regelmatig roerend, bakken tot ze beginnen te kleuren. Bestrooi met de bloem en blijf 1 tot 2 minuten roeren. Roer het stoofvocht erdoor en laat alles 5 minuten zachtjes koken tot het een gladde saus is. Roer de room erdoor en breng verder op smaak met zout en peper.
Snijd de varkenshaasjes in plakken, schep er wat saus over en geef de rest apart.

4 personen

gebied : Normandië, Frankrijk
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : De smaak van Normandië : Ontdek de tradities en de beste streekgerechten van Normandië / Carole Clements

Geen opmerkingen: