donderdag 1 februari 2024

Bäckeofe (Alsace, Grand Est, Frankrijk)

BÄCKEOFE (STOOFPOT VAN GEMENGD VLEES)

500 gram lamsschouder, in blokken gesneden
500 gram runderstooflappen, in blokken gesneden
500 gram varkensstoofvlees, in blokken gesneden
300 gram uien, gepeld en in dunne plakken gesneden
200 gram prei, in plakken gesneden
5 deciliter Riesling
snufje tijm
2 laurierbladeren
2 tenen knoflook, gepeld en uit de knijper
100 gram ganzenvet of boter
1½ kilogram aardappels, geschild en in dikke plakken gesneden
zout
versgemalen peper
2 varkenspootjes (desgewenst)
100 gram bloem


Doe al het vlees in een kom met de ui, prei en wijn. Doe er de kruiden en knoflook bij en laat het mengsel afgedekt een nacht in de koelkast marineren.
Laat het vlees de volgende dag uitlekken en bewaar de marinade. Vet een kasserol van 1 ½ liter inhoud in met wat ganzenvet of boter. Schik de helft van de plakken aardappel op de bodem. Leg daar het gemarineerde vlees, de uien en de prei op. Kruid met wat zout en peper. Schik er de rest van de aardappel op. Giet er de marinade over en zoveel water dat alles net onder staat. Leg er de varkenspootjes op.
Maak een zacht deeg met de bloem en wat water. Bedek er de kasserol mee en sluit er ook de randen mee af.
Zet de kasserol 2½ uur in een op 180°C voorverwarmde oven. Dien het vlees zo uit de oven op.

6 personen

gebied : Alsace, Grand Est, Frankrijk
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Elzas (Koken in Frankrijk) / Sebastien Badia

Geen opmerkingen: