maandag 17 juli 2023

Nasi Kerabu (Kelantan, Maleisië)

NASI KERABU (RIJST KELANTAN)

Wonderlijk geurende kruiden worden in dit populaire gerecht uit Kelantan gecombineerd met rijst; het wordt traditioneel geserveerd bij Ayam Percik, Kokos- of Runderserunding en Pepersambal. Rijst met veel verse kruiden is in de andere noordelijke staten van het schiereiland bekend onder de naam Nasi Ulam. Veel van de gebruikte kruiden hebben geen Nederlandse naam en zijn buiten Maleisië zeer moeilijk verkrijgbaar.

1 kopje rijst
1½ kopje water
2 steeltjes citroengras, geplet
2 centimeter laos, geplet
2 pandanblaadjes
2 geurende limoenblaadjes
2 eetlepels dikke kokosmelk
½ theelepel zout

BIJGERECHTEN
2 daon maduk
1 cekur-blaadje
2 geurende limoenblaadjes
1 takje basilicum
1 blaadje turmeriek
1 takje daun kesum
1 steeltje daun renganga
3 daum salam
1 takje daun selum
1 steeltje citroengras
1 sjalotje
1 wilde gemberknop
1 komkommer


Was de rijst goed en doen hem in de rijstkoker of pan samen met het water, citroengras, laos, pandanblaadje, limoenblaadje, kokosmelk en zout. Breng aan de kook, roer een of twee keer.
Snijd alle ingrediënten van de bijgerechten zeer dun en leg ze op een grote schaal. Stapel de gekookte rijst in het midden en laat iedere gast zelf de rijst met de kruiden mengen.
Tip: Andere kruiden en groenten die men kan gebruiken zijn ongekookte sperziebonen, basilicum, navelkruid of kottu kala (in Maleisië bekend als daun pegaga), korianderblaadjes, munt, waterkers, selderijblaadjes, kool of sla. In enkele toko’s zijn pakjes kruidenmix te koop onder de naam ulam, speciaal geschikt voor dit gerecht.

4 - 6 personen

gebied : Kelantan, Maleisië
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Maleisië : Oorspronkelijke recepten uit de smeltkroes van Azië / Recepten van de koks van het Bon Ton Restaurant, Kuala Lumpur en Jonkers Restaurant, Malakka, gefotografeerd door Luca Invernizzi Tettoni

Geen opmerkingen: