ESFIHA
DEEG
15 gram gist
2 theelepeltjes suiker
500 gram tarwebloem
2 theelepeltjes zout
2 eetlepels olie
VULLING
500 gram uien
2 teentjes knoflook
3 eetlepels olie
750 gram lams- of rundergehakt
1 blikje tomatenpuree
sap van 1 citroen
zout naar smaak
zwarte peper naar smaak
enkele fijngesneden muntblaadjes
eigeel of melk
Los gist en suiker op in 1 deciliter lauw water. Laat dit 10 minuten staan. Zeef de tarwebloem met het zout, maak middenin een kuiltje en giet hierin de gistoplossing, samen met de licht verwarmde olie. Kneed alles goed door tot een soepele, elastisch deeg. Dek het af met een vochtige doek en laat het deeg ongeveer 2 uur rijzen op een warme plek. Soms bestrijkt men de deegbal met een beetje olie (om uitdrogen te voorkomen). Terwijl het deeg rijst, kunt u de vulling prepareren.
Snijd de uien ragfijn en stoof ze heel zachtjes, met e deksel op de pan, in de olie tot ze zacht zijn. Bak ook even de knoflook mee. Neem de pan van het vuur. Voeg de tomatenpuree aan de uimassa toe. Doe hetzelfde met het gehakt. Kruid het geheel met citroensap, zout, peper en eventueel wat fijngesneden muntblaadjes. Kneed deze ingrediënten (het gehakt is dus nog rauw) goed door elkaar. Als het deeg voldoende tijd gerezen heeft, de deegbal nog even doorkneden en in gedeeltes uitrollen op een met bloem bestoven werkvlak tot een dikte van 2 millimeter. Met een kom ronde deeglapjes uitsteken met een doorsnee van 12 centimeter. Op elk lapje een flinke lepel van het gehaktmengsel scheppen. De deeglapjes aan weerszijden oppakken en van bovenaf één zijkant dichtknijpen. De andere halve cirkel naar het eind van de dichtgeknepen zijde opklappen en ook de beide randen die zo ontstaan tussen duim en wijsvinger dichtknijpen. Zo ontstaat een klein, piramidevorming pakketje. De pakketjes met wat melk of losgeklopt eigeel bestrijken, rangschikken op de bakplaat en in 10 minuten in een zeer hete oven gaar laten worden. Het deeg en het vleesmengsel moeten wel gaar worden, maar de buitenkant moet blank glanzend en zacht blijven.
4 personen
gebied : Brazilië
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : De Braziliaanse keuken / Anneke Jansen
zondag 9 juli 2023
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten