donderdag 26 mei 2022

Kebab Karaz (Syrië)

KEBAB KARAZ (NESTJES VAN HERTENVLEES & ZURE KERSEN)

85 gram gezouten boter
100 gram kataifi of filodeeg (ontdooid), heel fijn gesneden
250 gram gehakt van herten-, lams- of rundvlees
1 ½ theelepel gember, geschild en geraspt
4 tenen knoflook, fijngehakt
snufje Libanees specerijenmengsel
6 eetlepels kirsch
1 steranijs, doormidden gebroken
snufje gemalen piment
250 gram morellen op sap, uitgelekt
1 eetlepel granaatappelsiroop
25 gram walnoten, grof gehakt
zeezout
versgemalen zwarte peper


Verwarm de oven voor op 190°C. Smelt 55 gram boter in een koekenpan. Neem de pan van het vuur en voeg de kataifi toe. Zorg ervoor dat er zoveel mogelijk sliertjes bedekt worden met de boter door ze met uw vingers los te halen. Verdeel de kataifi over de holtes van een bakvorm voor 24 minimuffins en druk ze goed aan zodat er 24 nestjes ontstaan. Bak ze 15 - 20 minuten in de oven, tot ze krokant en goudbruin zijn.
Doe ondertussen het hertenvlees, de gember, het knoflook en specerijenmengsel in een kom en breng op smaak met zout en peper. Meng alles goed, neem dan een beetje van het mengsel en rol er 24 balletjes ter grootte van een golfbal van.
Smelt 20 gram boter in een koekenpan met dikke bodem op middelhoog vuur en bak de gehaktballetjes in 10 minuten rondom bruin. Schep ze op een bord, dek ze af en houd ze warm.
Schenk de kirsch in de koekenpan, voeg de steranijs en het piment toe en roer de aanbaksels goed door de saus. Laat hem 1 - 2 minuten koken, tot hij tot de helft is ingekookt. Voeg de kersen toe en kook ze 3 - 4 minuten mee, tot de saus stroperig is. Roer de saus door met een houten lepel en plet de kersen tot kleine stukjes. Voeg de resterende boter toe en roer hem goed door de saus. Roer tot slot de granaatappelsiroop erdoor en bestrooi het geheel met de gehakte walnoten.
Als de kataifinestjes klaar zijn, neemt u ze uit de pan en legt u ze op een platte schaal. Leg in elk nestje een gehaktballetje.
Schep de saus over de gehaktballetjes en serveer ze als borrelhapjes. U kunt de nestjes naar wens in een papieren servetje serveren.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 25 / 30 minuten

gebied : Syrië
gerechtsoort : borrelhapje

bron : Een culinaire reis door het Midden-Oosten en Noord-Afrika : Een indrukwekkende verzameling Libanese, Marokkaanse en Perzische recepten / Bethany Kehdy

Geen opmerkingen: