donderdag 26 mei 2022

Battersh (Syrië)

BATTERSH (AUBERGINEPUREE MET TOMATENGEHAKT)

2 kilogram aubergines
500 gram Griekse yoghurt
3 eetlepels olijfolie
200 gram rundergehakt
1 (kippen)bouillonblokje (naar keuze)
50 gram tomatenpuree
versgemalen peper
zout
3 - 4 teentjes knoflook
sap en de geraspte schil van een biologische citroen
20 gram tahin (sesampasta; naar keuze)
30 gram walnoten
30 gram pijnboompitten
1 eetlepel olijfolie
versgemalen peper
20 gram peterselie


Verwarm de oven voor op 250°C en bak e aubergines, een paar keer ingeprikt met een vork, 30 minuten op een bakplaat in het midden van de oven. Ze zijn gaar als je erin prikt met een satéprikker en geen tegenstand voelt. Haal ze uit de oven, laat ze kort afkoelen, verwijder het vel en het kroontje. Laat het vruchtvlees in een zeef uitlekken en pureer het met de staafmixer of maak het fijn met een vork.
Wring de yoghurt door een dunne katoenen doek tot al het vocht eruit geperst is. Er moet ongeveer 150 gram overblijven.
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan en braad hierin het gehakt aan. Voeg naar keuze het bouillonblokje en 100 milliliter water toe, en de tomatenpuree. Breng het vlees op smaak met peper en zout. Houd alles warm.
Pel de knoflookteentjes, snijd ze in kleine blokjes en verhit ze in de rest van de olijfolie in een ondiepe, hittebestendige vorm. Voeg de auberginepuree en het zout toe en meng alles zorgvuldig. Schep de yoghurt erdoor, dan het citroensap en de citroenschil en naar keuze de tahin. Verdeel de puree gelijkmatig over de vorm en strijk hem glad. Voeg tot slot het gehaktmengsel toe en strijk zorgvuldig glad.
Hak de walnoten in grove stukjes. Rooster de walnoten en de pijnboompitten even in een beetje olijfolie. Verdeel ze over het gehakt en versier de bovenkant van het gerecht met regelmatige lijnen of zigzaglijnen van peper. Was de peterselie, pluk de bladjes eraf en hak ze fijn. Bestrooi de vier hoeken en het midden van de vorm met peterselie.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 30 / 30 minuten

gebied : Syrië
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Malakeh : De authentieke Syrische keuken / Malakeh Jazmati

Geen opmerkingen: