donderdag 26 mei 2022

Mnazaleh Batinjan (Syrië)

MNAZALEH BATINJAN (AUBERGINE-GEHAKTSCHOTEL MET TOMATENSAUS)

2 aubergines (in plakken van 1½ centimeter dik)
3 eetlepels olijfolie
zout
peper
1 ui (gesnipperd)
400 gram rundergehakt
25 gram pijnboompitten (geroosterd) + extra om te garneren
1 eetlepel 7-kruidenpoeder
3 eetlepels tomatenpuree
150 milliliter passata
350 milliliter kokend water
2 tomaten (in plakken)
1 grote ui (in ringen)
2 groene paprika’s (in ringen)


Verhit de oven tot 220°C.
Wrijf de plakken aubergine in met de 2 eetlepels olijfolie, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrooi ze met zout en peper en zet ze 20 minuten in de oven tot ze wat zachter zijn.
Verhit intussen de laatste eetlepel olijfolie in een antiaanbakpan op halfhoog vuur en fruit de gesnipperde ui 3 minuten. Voeg het gehakt toe, maak het rul met een houten lepel en bak het bruin. Meng er de pijnboompitten, wat zout en het 7-kruidenpoeder door.
Meng in een maatbeker de tomatenpuree en de passata met het kokende water, voeg zout en peper toe en zet de tomatensaus apart.
Vet een ovenschaal (20 x 30 centimeter) in en vul hem met groente. Begin met een laag aubergine en ga dan in willekeurige volgorde verder met de rest van de groenten. Houd een paar plakken aubergine achter voor bovenop.
Verdeel het gehakt tussen en rond de groenten, schenk de tomatensaus erover en schik de apart gehouden aubergine erbovenop.
Dek de schaal goed af met aluminiumfolie en zet hem 30 minuten in de oven. Verwijder de folie en zet het gerecht nog 10 minuten onder een tot 220°C verhitte grill.
Garneer het gerecht met geroosterde pijnboompitten en geef er rijst bij.

6 personen

gebied : Syrië
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Sumak : Mijn recepten en verhalen uit Syrië / Anas Atassi

Geen opmerkingen: