maandag 8 november 2021

Gevulde duiven (Israël)

GEVULDE DUIVEN

250 gram rijst
6 duiven, geplukt en schoongemaakt, met de levers
5 teentjes knoflook, gesnipperd
150 gram walnoten of pistachepitten, grofgehakt
4 eetlepels fijngehakte peterselie
zout
versgemalen zwarte peper
mespunt gemalen kardemom
versgeraspte nootmuskaat naar smaak
plantaardige olie
3 uien, in ringen gesneden
1 wortel, in plakjes gesneden
1 volle theelepel selderijzout
1 liter alcoholvrij bier
1 deciliter cognac


Kook de rijst 12 minuten in water met zout en laat goed uitlekken. Roer de in blokjes gesneden levertjes met 3 van de gesnipperde knoflookteentjes, de noten, de peterselie, zout, peper, de kardemom en nootmuskaat door de rijst. Vul de duiven losjes met het rijstmengsel en steek de openingen met houten prikkers dicht. Braad de duiven 5 minuten aan iedere kant in een braadslee, leg ze op hun rug en voeg de resterende knoflook, de uien, de wortel en het selderijzout toe. Laat 10 minuten braden en giet het bier en de cognac in de braadslee.
Zet de braadslee afgedekt 2 uur in een op 150°C voorverwarmde oven. De duiven zijn gaar als het vlees los aan de botten zit. Laat ze zonder deksel of folie nog 15 minuten in de oven staan. Giet er wat extra bier bij als de vogels te droog dreigen te worden. Verdeel de duiven over de voorverwarmde borden. Zeef het braadvocht, schep er een lepel van over iedere duif en geef de rest in een sauskom apart. Geef er groenten in zoetzuur bij.

6 personen

gebied : Israël
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De smaak van Israël : Een Mediterraan feest / Avi Ganor en Ron Maiberg

Geen opmerkingen: