zondag 7 november 2021

Avaz Memula im Matzot (Israël)

AVAZ MEMULA IM MATZOT (GANS MET MATZE-VULLING)

1 ovenklare gans van maximaal 4 kilogram, ontdooid als hij is diepgevroren
2 eetlepels olijfolie
2 uien, gesnipperd
2 stelen bleekselderij, gesnipperd
200 gram gedroogde abrikozen, geweekt
200 gram amandelen
geraspte schil en sap van 1 sinaasappel
250 gram matze-bloem
1½ deciliter bouillon
2 eieren
2 eetlepels fijngehakte peterselie
zout
versgemalen zwarte peper
3 eetlepels vloeibare honing

OM TE GARNEREN
schijfjes sinaasappel
gebakken plakken appel
peterselie


Verwijder de pennen en het vet van de gans, spoel hem af en dep hem droog. Fruit de ui en de selderij 10 minuten in de hete olie. Roer er de abrikozen, de amandelen, de sinaasappelrasp, het sinaasappelsap, de bloem, de bouillon, de eieren, de peterselie, zout en peper door. Vul de gans via de nek en stop het restant van de vulling er aan de achterkant in. Maak de nek en de achterkant met houten prikkers of vleespennen dicht en bind de gans op met keukendraad. Weeg de gans en bereken de braadtijd. Leg de gans op het rooster boven de braadslee. Schuif de gans in de op 200°C voorverwarmde oven en braad hem 15 minuten per 500 gram met 15 minuten extra of zo lang, tot het uitlopende vocht helder is. Bestrijk de gans 30 minuten voor het einde van de braadtijd met honing. Spoel het ganzenvet schoon en smelt het uit. Leg de gans op een schaal, haal de pennen en het touw weg en garneer hem met schijfjes sinaasappel, plakken gebakken appel en peterselie.

8 personen

voor- / bereidingstijd : 45 minuten / ca. 2 uur (afhankelijk van het gewicht van de gans)

gebied : Israël
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Eten rond de Middellandse zee / Norma Miller

Geen opmerkingen: