SABZI POLO BAA MAHI (KRUIDENRIJST MET GEBAKKEN ZALM)
4 zalmfilets, met vel
KRUIDENRIJST
350 gram witte basmatirijst
zeezout
een snuf saffraandraadjes
een snuf suiker
2 eetlepels kokendheet water
25 gram verse peterselie, fijngehakt
25 gram verse koriander, fijngehakt
15 gram verse dille, fijngehakt
15 gram vers bieslook, fijngehakt
1 teen knoflook, geperst
zonnebloemolie
15 gram boter
MARINADE
2 tenen knoflook, fijngehakt
50 milliliter donkere sojasaus
sap van 1 citroen
3 eetlepels extra vergine olijfolie
een snuf cayennepeper (optioneel)
Maak eerst de marinade. Meng de knoflook, de sojasaus, het citroensap, de olijfolie en eventueel de cayennepeper in een diepe kom. Leg de zalmfilets in de marinade en bedek ze er goed mee. Dek de kom af met plasticfolie en laat e zalmfilets minstens 30 minuten marineren in de koelkast. Spoel de rijst, kook hem voor en maak saffraanwater. Maal de saffraandraadjes met de suiker in een vijzel en voeg het kokendhete water toe. Laat de saffraan trekken. Schep de gehakte kruiden, de knoflook en 1 eetlepel zonnebloemolie voorzichtig door de rijst. Zorg ervoor dat de rijstkorrels niet breken. Verhit de oven tot 200°C. Neem een antiaanbakpan (doorsnede 20 centimeter) met een goed afsluitend deksel. Smelt hierin 10 gram boter met 2 eetlepels zonnebloemolie op halfhoog vuur. Voeg 1 eetlepel van het saffraanwater en een snuf zout toe. Strooi zodra het vet heet is wat rijst over de bodem van de pan. Druk de korrels stevig aan, zodat de bodem wordt bekleed met een dun laagje rijst. Verdeel met een lepel de rest van de rijst erover, in de vorm van een piramide. Maak met de steel van een houten lepel vier holtes in de rijst. Snijd de rest van de boter in klontjes en verdeel ze over de holtes. Giet de rest van het saffraanwater over de rijst. Leg een schone theedoek of vier lagen keukenpapier op de pan en doe het deksel er stevig op. Wikkel de uiteinden van de theedoek om het deksel of knip het keukenpapier bij, zodat ze tijdens het koken niet in brand kunnen vliegen. Zet de pan rijst 5 minuten op halfhoog vuur. Zet vervolgens het vuur heel laag en stoom de rijst 15 minuten. Haal de rijst van het vuur en laat hem een paar minuten nastomen. Weersta de verleiding om tussendoor in de pan te gluren, want dan verstoor je het stoomproces. Zodra de rijst 10 minuten op het vuur staat, leg je de zalmfilets met e velkant omhoog op een bakplaat. Zet de zalmfilets in de oven en bak ze 10 - 15 minuten of tot ze naar je zin gebakken zijn. Vul de gootsteen met een paar centimeter koud water zodra de rijst klaar is. Zet de pan, met het deksel er nog stevig op, in het water. Door de stoom die zo ontstaat komt de korst op de bodem van de pan los. Verwijder het deksel en leg een groot bord op de pan. Keer de pan in één vlugge beweging, zodat de rijst op het bord terecht komt. Serveer de rijst en de vis direct.
4 personen
gebied : Iran
gerechtsoort : visgerecht
bron : De Perzische keuken : Recepten & verhalen / Yasmin Khan
zondag 2 mei 2021
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten