woensdag 27 januari 2021

Plakija (Polen)

PLAKIJA (RIJSTSCHOTEL MET SELDERIJ EN TOMATEN)

600 gram rijst
7½ deciliter water
1 bouillonblokje
3 uien
3 teentjes knoflook
1 struik bleekselderij
10 jonge worteltjes
1 aubergine
3 eetlepels olie
1 blik gepelde tomaten
1 eetlepel tijm
1 eetlepel paprikapoeder
zout
peper
2 tomaten


Was de rijst en breng het met het water en het bouillonblokje aan de kook. Roer de rijst goed door, zet hem op een vlamverdeler, doe een deksel op de pan en laat de rijst in 25 minuten gaar en droog koken. Maak ondertussen ui, knoflook, bleekselderij, worteltjes en aubergine schoon en snijd ze klein. Verhit de olie in een braadpan en fruit hierin de ui en knoflook tot deze goudgeel zijn. Voeg de bleekselderij, worteltjes en aubergine toe en laat de groenten 10 minuten stoven met het deksel op de pan. Voeg het blik tomaten, de tijm, paprikapoeder, zout en peper toe en laat dit nog 10 minuten zachtjes koken. Haal de deksel van de pan met rijst en laat deze nog 10 minuten droogstomen. Stort de rijst in een voorverwarmde schaal of druk de rijst in een ingevette rijstrand en keer deze op een verwarmde schaal. Maak de groenten op smaak met zout en peper en schep deze over de rijst of in de rijstrand. Garneer de schotel met de gewassen en in plakjes of partjes gesneden tomaten.

4 personen

gebied : Polen
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Een culinaire wereldreis : Ingrediënten, bereidingswijzen en menu’s uit 36 landen / Marianne Moonen & Kwee Siok Lan

Geen opmerkingen: