dinsdag 30 juni 2020

Gaardebounen (Luxemburg)

GAARDEBOUNEN

‘De maaltijden moeten voor ieder mens een aangename onderbreking van de alledaagse beslommeringen betekenen… Men moet waarde hechten aan goede tafelmanieren en een goed tafelgesprek. Radio en televisie mogen alleen aan als alle aanwezigen daarop aandringen… Vergeet daarbij niet,’ schrijft Ketty Thull, lerares aan een huishoudschool in Luxemburg met veel nadruk in haar boek over de Luxemburgse keuken, ‘dat onze nationale gerechten niet weinig bijdragen aan de afwisseling in onze menu’s, terwijl ze ook een zekere aantrekkingskracht uitoefenen op de toeristen.’ En dan volgen recepten voor Gromperen (= grondperen = aardappels), Kuddelfleck (pens), Liewerkniddelen (leverballetjes). Krijgt u al trek? Ach, bedenkt u dan dat Luxemburg arm was voordat er allerlei duister geld geparkeerd werd. En men at er simpel voordat immigranten de mediterrane keuken ook daar invoerden. Toch heeft Ketty ook daarin gelijk. Als je tuinbonen, ook wel Dullessen, of Puffbohnen, op haar manier klaarmaakt, smaken ze absoluut anders dan op z’n Portugees of Italiaans. Je kunt je voorstellen dat Léa Linster, een sterkokkin in het Luxemburgse Frisange die in 2001 de Bocuse ‘Or won, zich laat inspireren door die boerenkeuken.

3 kilogram verse tuinbonen (gedopt 450 gram)
50 gram rookspek
1 gesnipperde ui
boter
15 gram bloem
1 laurierblad
2 kruidnagels
¼ liter kippenbouillon
2 plakken casselerrib van ½ centimeter dik
selderijblad
tijm
bieslook
geschrapte nieuwe krieltjes


Tuinbonen doppen en wassen. 3 Minuten koken in veel water. Afgieten.
Het in kleine stukjes gesneden spek met de uiensnippers in 1 eetlepel boter bakken tot de snippers glazig zijn. Bloem erover strooien, roeren tot er geen wit meer te zien is, laurier en kruidnagels toevoegen en de bouillon bij kleine beetjes tegelijk. Goed roeren. De bonen in deze saus gaar laten worden (ongeveer een kwartier). Casselerrib even laten meewarmen. Ten slotte verse kruiden toevoegen.
Intussen de krieltjes bruin en gaar bakken in wat boter. Om de bonen heen scheppen, vlees bovenop. Goed met een glas elegante Luxemburgse Riesling.

2 personen

gebied : Luxemburg
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Aan tafel! : Bijzondere Europese streekgerechten / Janny de Moor

Geen opmerkingen: