dinsdag 30 juni 2020

Rahmkuchen mit Schwammerln und Speck (Liechtenstein)

RAHMKUCHEN MIT SCHWAMMERLN UND SPECK (ROOMKOEK UIT LIECHTENSTEIN)

Met een Vergelt’s Gott worden de dames die meewerkten aan het enige traditionele kookboek van het vorstendom bedankt. En ik sluit me daarbij aan, want het is werkelijk een goede daad om een zo verfijnde variatie op het thema quiche (een officieel in het Nederlands erkend leenwoord, ontleend aan de Franse verbastering van het Duitse woord Kuchen) te hebben bewaard voor het nageslacht. Aan andere Speckkuchen zoals La grande Tarte in Zwitsers Waadland en de Bolledünne uit Schaffhausen, of de Schwäbische Rahmkuchen komen ook Guss (eiermengsel), spek en kaas te pas, maar het groen en de champignons ontbreken.

DEEG
250 gram tarwebloem, patent
100 gram gesmolten boter
1/8 liter crème fraîche
1 theelepel azijn
1 theelepel zout
gemalen nootmuskaat
bloem voor het werkvlak
boter voor de bakplaat

BELEG
1 eetlepel olie
200 gram mager rookspek in reepjes
200 gram champignons in plakjes
1 prei in plakjes
bos peterselie en bieslook
1/8 liter slagroom
1/8 liter melk
3 eierdooiers
1 ei
1 theelepel zout
50 gram geraspte Parmezaanse kaas


Van alle ingrediënten voor het deeg een soepel en glad geheel kneden. 2 Uur toegedekt laten staan bij kamertemperatuur.
De olie verhitten in een antiaanbakpan. Daarin spek, paddenstoelen en prei onder deksel zacht smoren. Laten afkoelen en uitlekken in een vergiet.
Het deeg op een met bloem bestoven werkvlak dun uitrollen tot een plak van 45 bij 40 centimeter. De ovenbraadslee of een bakplaat met rondom opstaande rand invetten (3 centimeter), geheel (ook de rand) voeren met het deeg. Rand bijwerken met een deegrader. Het deeg overal inprikken met een vork. Het spekmengsel erover verdelen. Bestrooien met het groen.
Oven voorverwarmen op 200°C. Zodra die temperatuur is bereikt, room, melk, dooiers, ei en zout mengen. In de deegbak lepelen. Met kaas bestrooien en 30 minuten bakken op de onderste richel van de oven. Hierbij een gemengde salade en een glas Riesling.

4 personen

gebied : Liechtenstein
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Aan tafel! : Bijzondere Europese streekgerechten / Janny de Moor

Geen opmerkingen: