maandag 22 juni 2020

Barbagiuan (Monaco)

BARBAGIUAN (OOMJANNETJES)

Oomjannetjes, dat is de vertaling van een traditionele en nationale traktatie in Monaco, een lievelingshapje van wijlen prins Rainier. Dat weten we zeker, want in een prinsdom van 2 kilometer zit je natuurlijk dicht op de vorst die je land regeert. het is bovendien de naam van de charitatieve voetbalclub van prins Albert, samengesteld uit oude sportsterren.
Zoals altijd bij zeer geliefd eten is men het niet eens over de juiste samenstelling, in dit geval zelfs niet over de spelling: nu eens heet het Barbagiuan, dan weer Barbajuan of Barbagiun, terwijl ook Menton en Nice de rechten van Lu Barba-Jouan opeisen en dan vooral de versie met pompoen en rijst, traditioneel voor de vastentijd. Wie die oom Jan was weet niemand, waarschijnlijk was hij dezelfde als onze Jan-in-de-zak.
Het raviolideeg voor deze Monegaskische loempiaatjes - in Nice vermoeden ze dat Marco Polo het idee meebracht uit China - kunt u ook zelf maken, geen geringe opgave, want het moet haardun worden uitgerold. Voor wie moed heeft volgt hier de samenstelling: 400 gram patentbloem, 1 deciliter olijfolie, 1 ei en zout mengen, dan geleidelijk aan ongeveer 1/8 liter water toevoegen. Kneden met de handpalm tot het een glad en soepel deeg is. Uur laten rusten, ingepakt in folie. Maar loempiavellen kun je tegenwoordig ook uit de diepvries kopen.

VULLING
250 gram snijbietenblad
250 gram grove spinazie
olijfolie
1 kleine witte ui, gesnipperd
100 gram wit van prei, fijngesneden
150 gram ricotta
2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
2 eetlepels gehakt marjoleinblad
2 eetlepels fijngesneden bieslook
peper
zout

DEEG
7 loempiavellen (20 bij 20 centimeter)
1 ei
olie om te frituren

GARNITUUR
tomaten
olijfolie
peper
zout
basilicum


Gewassen snijbiet en spinazie (alleen spinazie gaat ook) laten slinken in eigen vocht. Fijnhakken, dan stevig uitknijpen. Wat olie op matig vuur warmen, ui en prei daarin zachtjes glazig bakken. Dit alles mengen met kaas, kruiden en peper en zout naar smaak.
Elk (ontdooid) loempiavel in vierkantjes van 5 centimeter snijden, rondjes mag ook, maar dan houdt u deeg over. Bestrijken met losgeklopt ei. Telkens een hoopje vulling erop leggen. Schuin dubbelklappen, goed aandrukken met een vork. Op bakpapier laten wachten tot alle 28 klaarliggen. Olie verhitten op 190°C, vier minuten frituren, laten uitlekken op keukenpapier. Hierbij ontvelde tomaten met daarover olie, peper en zout en fijngesneden basilicum

28 stuks

gebied : Monaco
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Aan tafel! : Bijzondere Europese streekgerechten / Janny de Moor

Geen opmerkingen: