vrijdag 7 februari 2020

Lamskoteletjes met cider, munt & room (Normandië, Frankrijk)

LAMSKOTELETJES MET CIDER, MUNT & ROOM

Een heerlijk ouderwets gerecht uit Normandië. Lekker in de zomer (drink er rosé of koude cider bij). In de herfst maak je dezelfde saus met takjes tijm of (niet te veel) rozemarijn en geef die bij deze koteletjes of bij een lamsbout uit de oven.

15 gram boter
2 sjalotten, heel fijn gehakt
royale scheut calvados of cognac
150 milliliter droge cider
blaadjes van 5 takjes munt, gescheurd
350 milliliter lamsbouillon (kippenbouillon is ook goed)
zout
peper
18 lamskoteletjes uit de schouder, goed bijgesneden (vraag je slager om dat te doen)
200 milliliter slagroom


Zorg dat de saus klaar is wanneer de koteletjes gaar zijn. Smelt de boter in een pan en fruit de sjalotten op niet te hoog vuur tot ze zacht zijn maar geen kleur hebben. Voeg de sterke drank toe en kook hem in tot er nog maar een paar eetlepels over zijn. Voeg de cider en de laadjes van drie takjes munt toe en kook alles tot een derde in. Haal de pan van het vuur en laat hem 30 minuten staan. Roer er de bouillon door en kook het vocht tot de helft in. Roer er de room en wat zout en peper door en kook tot de saus de achterkant van een lepel bedekt. Houd hem apart.
Verhit een grillpan tot gloeiendheet. Bestrooi de koteletjes goed met zout en peper en bak ze aan beide kanten mooi bruin; druk de dikste delen al bakkend stevig omlaag. Het vlees moet in het midden nog roze zijn, dus 1½ minuut per kant is wel genoeg. Controleer het vlees door er de punt van een scherp mes in te zetten.
Verhit de saus weer snel, voeg de rest van de munt toe en corrigeer zo nodig de smaak. Serveer de koteletjes op een schaal met de saus en serveer er sperziebonen of een waterkerssalade bij.

6 personen

gebied : Normandië, Frankrijk
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Simpel : Makkelijk eten, groots van smaak / Diana Henry

Geen opmerkingen: