zaterdag 8 februari 2020

Provençaalse lamsbout (Provence, Provence-Alpes-Côte d’Azur, Frankrijk)

PROVENÇAALSE LAMSBOUT

1 bosje verse rozemarijn
1 kleine of een ½ grote lamsbout met been (1,7 tot 2,3 kilogram)
6 teentjes knoflook, in plakjes
6 kalamata-olijven, in plakjes en bevroren
olijfolie extra vergine in een spuitfles, plus 3 of 4 eetlepels voor het bedruipen
1 eetlepel grof zout
1 eetlepel zelfgemaakte Provençaalse kruiden of uit een potje
1 theelepel gekneusde zwarte-peperkorrels


Rits de blaadjes van 2 rozemarijntakjes. Hak daarna de blaadjes van 1 takje fijn. Leg de rest van het bosje rozemarijn apart.
Maak met het puntje van een scherp, dun mes een reeks gaatjes van 1 centimeter diep in de bout, de meeste in de vetlaag aan de bovenkant, maar ook aan de zij- en onderkant. Er moet 2 centimeter tussen de gaatjes zitten. Steek de knoflook, olijven en rozemarijnblaadjes in de gaten.
Bespuit de lamsbout aan alle kanten met olijfolie. Doe zout, Provençaalse kruiden, peperkorrels en gehakte rozemarijnblaadjes bij elkaar en strooi het mengsel over de lamsbout. Druk het aan met uw vingertoppen.
Week desgewenst 200 gram houtspaanders (liefst eiken) 1 uur in water en laat ze daarna drogen. Maak de barbecue gereed voor indirect grillen en verhit voor tot middelhoog. Wanneer u een houtskoolbarbecue gebruikt, plaats dan de druippan in het midden. Gebruikt u een gasbarbecue, plaats dan alle houtspaanders desgewenst in de rooklade of in een rokkussen en verhit voor op hoge temperatuur tot u rook ziet. Verlaag de temperatuur dan tot gematigd.
Bent u klaar om te bereiden, gooi dan desgewenst de helft van de houtspaanders op de kolen, wanneer u een houtskoolgrill gebruikt. Plaats de bout op het rooster, weg van de hitte, en bedek de barbecue. Barbecue tot de bout op smaak is, 1½ tot 2 uur voor medium-rare. Bedruip de lamsbout om de 30 minuten met olie en gebruik daarbij de resterende rozemarijntakjes als kwast. Steek een vleesthermometer in het dikste deel van de bout om de gaarheid te testen, maar raak het bot niet aan. De temperatuur bedraagt 51°C voor rare, 62°C voor medium-rare en 71°C voor medium. Gebruikt u een houtskoolgrill, dan moet u 12 verse kolen toevoegen en een ½ kop houtspaanders aan elke kant na 1 uur grillen.
Leg de bout op een snijplank en laat hem 10 minuten rusten, snijd het vlees dan aan en dien op.

6 - 8 personen

gebied : Provence, Provence-Alpes-Côte d’Azur, Frankrijk
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Fantastische vleesrecepten voor een culinaire BBQ / Steven Raichlen

Geen opmerkingen: