vrijdag 7 februari 2020

Pavé de bœuf jollof (Goutte d’Or, Parijs, Île-de-France, Frankrijk)

PAVÉ DE BŒUF JOLLOF (GEBRADEN LENDENBIEFSTUK MET TOMAAT, KANEEL EN PEPERTJES)

800 gram lendenbiefstuk, inclusief de vetrandjes
2 eetlepels palmolie
5 pruimtomaten, fijngehakt
1 eetlepel tomatenpuree
3 kleine uitjes, in partjes
500 milliliter kippenbouillon
2 eetlepels gedroogde garnalen, verkrijgbaar bij Aziatische toko’s
400 milliliter Afrikaanse rijst (of gewone rijst)
2 knoflookteentjes, geplet
1 theelepel tijm, gedroogd
1 kaneelstokje, geplet
1 theelepel chilipoeder
1 theelepel koenjit (kurkuma)
100 gram boter
2 groene pepers, zaden verwijderd en fijngehakt
zout


Verhit de helft van de palmolie in een pan en voeg de tomaten, tomatenpuree en uien toe. Dek af en laat ze 5 minuten sudderen. Voeg de kippenbouillon erbij en laat 30 - 40 minuten sudderen. Voeg de garnalen toe en laat nog 5 minuten sudderen.
Was de rijst zorgvuldig en doe hem in een pan met 300 milliliter van de bouillon en 350 milliliter water. Dek af met een deksel en kook de rijst op hoog vuur 3 minuten. Zet de warmtebron uit en laat de rijst rustig doorkoken in de pan.
Wrijf de biefstuk in met de knoflook, tijm, kaneel, chilipoeder en kurkuma. Verhit de rest van de palmolie in een pan en bak het vlees goed bruin.
Voeg nog een beetje bouillon bij de rijst en roer de boter en de gehakte pepertjes er vlak voor het opdienen voorzichtig doorheen. Breng op smaak met zout en voeg eventueel nog wat bouillon toe voor een luchtig en romig resultaat.
Snijd het vlees in plakken en serveer met de rijst.

4 personen

gebied : Goutte d’Or, Parijs, Île-de-France, Frankrijk
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Parijs : Van chevre chaud tot couscous merguez : Acht Parijse wijken en hun keukens / Danyel Couet

Geen opmerkingen: