zondag 3 november 2019

Griesmeelschoteltje (Oost-Europa)

GRIESMEELSCHOTELTJE

350 gram grof tarwegriesmeel
1 eetlepel maisolie of andere olie
zout
eventueel wat saffraan of kurkuma
bloem
boter


Doe het griesmeel in een platte schaal van aardewerk en besprenkel het met water. Herhaal het besprenkelen enige keren. Druppel de olie op het griesmeel en voeg weinig zout toe. Werk het meel telkens met één hand om en om, zodat zich geen aaneenklevende deeltjes vormen. Ga hier mee door tot het meel wat uitgezet en de schaal nog droog is. Voeg eventueel wat saffraan of kurkuma aan het meel toe. Neem het meel telkens tussen de handen, wrijf het rond en los. Laat het meel in de platte schaal vallen en neem het weer op en herhaal deze bewerkingen meermalen. Pers het griesmeel niet, het moet rul blijven. Die het meel in het bovenste deel van een rijststomer, vul de onderste pan voor driekwart met kokend water en wat zout. Laat het water hard koken, zodat het meel goed beweegt. Bestrooi een witte doek met wat bloem, vouw de doek tweemaal dubbel en leg de doek op de plaats waar de beide delen van de pan op elkaar staan. Stoom het griesmeel gedurende 20 minuten. Doe dan het meel, dat er na het stomen als een vast mengsel uitziet, in een schaal. Dompel beide handen in koud water en maak het meel, al wrijvende, weer rul. Herhaal het natmaken van de handen en loswrijven van het meel tot dat weer helemaal korrelig is. Doe het rulle meel weer in het bovenste deel van de rijststomer en stoom het meel weer 20 minuten. Maak het vaste mengsel opnieuw rul met telkens natgemaakte handen. Voeg geleidelijk wat boter en zout naar smaak toe en serveer het gerecht goed warm.

4 - 6 personen

bereidingstijd : 2 uur

gebied : Oost-Europa
gerechtsoort : bijgerecht

bron : De keuken van Rusland en de Balkan / Corri H. van Donselaar-Dijksterhuis

Geen opmerkingen: