ABRIKOZENCOMPÔTE
400 gram goed rijpe abrikozen of perziken
1 ½ deciliter droge witte wijn of appelcider
2 deciliter sinaasappelsap
1 - 1½ theelepel geraspte citroenschil
60 - 75 gram suiker
200 gram aardbeien
2 eetlepels aardappelmeel
citroensap
Overgiet de helft van de abrikozen met kokend water en direct daarna met goed koud water. Snijd de schil van de abrikozen aan de bovenkant kruislings in en pel ze. Doe hetzelfde met de rest van de abrikozen. Snijd de abrikozen overlangs tot op de pit in. Draai de helften van de abrikozen tegen elkaar in en verwijder de pit. Leg de halve abrikozen met de pitholte naar beneden in een pan met dikke bodem. Schenk daar de wijn en het sinaasappelsap in en voeg de citroenschil toe met 3 eetlepels suiker. Dek de pan af en laat de vruchten op de niet te hooggedraaide vlam of plaat langzaam gaar worden, maar vooral niet stuk koken. Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en laat de aardbeien in een fijnmazige zeef goed uitlekken. Zet enige mooie aardbeien apart voor de garnering en wrijf de rest van de vruchten door de zeef. Controleer of de abrikozen gaar zijn, neem ze voorzichtig uit de pan en leg ze dakpansgewijs met de pitholte naar beneden in de dessertschaal. Maak met wat koud water een papje van het aardappelmeel en bind daarmee het kooknat van de abrikozen. Neem de pan van het fornuis en roer het aardbeienmoes door het sausje in de pan. Voeg aan de aardbeiensaus naar smaak de rest van de suiker en citroensap toe. Laat de saus onder af en toe roeren bekoelen, garneer de abrikozen met de apart gezette aardbeien en schenk de saus over de vruchten in de schaal. Serveer dit nagerecht zeer koud, desgewenst gegarneerd met wat met suiker en vanillesuiker opgeklopte kwark.
4 personen
bereidingstijd : 20 - 25 minuten
gebied : Oost-Europa
gerechtsoort : nagerecht
bron : De keuken van Rusland en de Balkan / Corri H. van Donselaar-Dijksterhuis
zondag 3 november 2019
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten