GEBRADEN GANS MET PRUIMEN
Dit feestelijke gerecht komt uit het Duitstalige deel van Zwitserland.
4 - 5 kilogram gans
2 moesappels
1 grote sinaasappel
18 geweekte pruimen
2 saliebladen
zout
peper
1 eetlepel boter
0,3 liter kokend water
0,2 liter droge witte wijn
Maak de gans schoon, was hem van binnen en buiten en droog hem goed af. Bestrooi de binnenkant met zout en peper. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in stukjes, schil de sinaasappel (niet pellen), verwijder de pitten van zes pruimen, hak de pruimen in stukjes en meng met het andere fruit. Vul met dit mengsel de vogel, doe de saliebladen erbij. Sluit de anus en halsopening goed af en bind de vleugels en poten stevig aan het lichaam vast.
Smelt de boter in een braadslee, leg de gans op een rooster en braad hem 1 uur in een warme oven (220°C) tot hij goed bruin is, draai hem dan om en braad hem nog eens 1 uur in een vrij warme oven (190°C). De vogel moet regelmatig bedropen worden met water en wijn gemengd met boter uit de braadslee.
Haal de gans uit de braadslee als hij gaar is en houd hem warm. Maak een saus van de jus uit de braadslee. Serveer de gans gegarneerd met de rest van de pruimen.
De fruitvulling van de gans dient alleen maar om de vogel smaak te geven en hoeft daarom niet te worden geserveerd.
4 personen
gebied : Zwitserland
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : De Zwitserse keuken / Anna Mason
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten