zaterdag 16 maart 2019

Stoofpot van puy-linzen en aubergine

STOOFPOT VAN PUY-LINZEN EN AUBERGINE

3 eetlepels olijfolie, plus wat extra voor erbij
3 tenen knoflook, in dunne plakjes
1 grote rode ui, fijngesneden (160 gram)
½ eetlepel tijmblaadjes
2 kleine aubergines, in blokjes van 5 x 2 centimeter (420 gram)
200 gram cherrytomaatjes
180 gram puy-linzen
500 milliliter groentebouillon
80 milliliter droge witte wijn
100 gram crème fraîche
1 theelepel Urfa-chilivlokken (of ½ theelepel gewone chilivlokken)
2 theelepels oreganoblaadjes
zout
zwarte peper


Giet 2 eetlepels olijfolie in een grote sauteerpan met een hoge rand en zet hem op halfhoog tot hoog vuur. Voeg knoflook, ui, tijm en ¼ theelepel zout toe en bak 8 minuten onder regelmatig roeren tot alles gaar en goudbruin is. Schep de inhoud van de pan in een kom en laat de olie in de pan achter. Zet opzij.
Doe de aubergines en tomaten in een kom en bestrooi ze met ¼ theelepel zout en royaal peper. Verhit de sauteerpan met de achtergebleven olie (u hoeft hem niet eerst schoon te vegen) en voeg als hij heel heet is de aubergines en tomaatjes toe. Bak ze 10 minuten op halfhoog vuur en schep alles regelmatig om tot de aubergine gaar en goudbruin is en de tomaten beginnen te blakeren. Doe het knoflookmengsel erbij en voeg de linzen, bouillon, wijn, 450 milliliter water en ¾ theelepel zout toe. Breng alles aan de kook. Draai het vuur halfhoog en laat de stoofpot zachtjes stoven tot de linzen gaar zijn, maar nog wat beet hebben.
Serveer warm of op kamertemperatuur, met een dot crème fraîche, wat olijfolie en bestrooid met chilivlokken en oregano.

4 personen

gerechtsoort : voor- of bijgerecht

bron : Simpel / Yotam Ottolenghi met Tara Wigley en Esme Howarth

Geen opmerkingen: