zaterdag 16 maart 2019

Geroosterde biet met yoghurt en ingemaakte citroen

GEROOSTERDE BIET MET YOGHURT EN INGEMAAKTE CITROEN

1 kilogram rode bieten, schoongeborsteld maar nog met schil
2 eetlepels olijfolie
1 ½ theelepel komijnzaad
1 kleine rode ui, in heel dunne plakken (100 gram)
1 kleine ingemaakte citroen, schil en vruchtvlees fijngehakt en pitten verwijderd (40 gram)
2 eetlepels citroensap
15 gram dille, grofgesneden
1 eetlepel tahin
150 gram yoghurt Griekse stijl
zout
zwarte peper


Verhit de oven tot 220°C.
Verpak de bieten elk afzonderlijk in een stuk aluminiumfolie, leg ze op een bakplaat en rooster ze afhankelijk van het formaat 30 - 60 minuten in de oven tot een erin gestoken mes er gemakkelijk inglijdt. Ontvel de bieten als ze voldoende zijn afgekoeld en snijd ze in ½ centimeter dikke plakken. Doe ze in een grote kom en zet ze opzij om ze af te laten koelen.
Giet de olijfolie in een kleine koekenpan en zet hem op halfhoog vuur. Voeg het komijnzaad toe en rooster het 3 minuten tot het gaat springen in de pan. Giet het zaad met de olie over de bieten samen met de ui, ingemaakte citroen, het citroensap, 10 gram dille, 1 theelepel zout en een draai versgemalen peper. Meng alles goed en stort de salade op een grote schaal.
Roer de tahin door de yoghurt en schep vier of vijf dotjes yoghurt op de salade. Roer zo min mogelijk - yoghurt en biet moeten nauwelijks gemengd zijn - en bestrooi de salade met de overgebleven dille.

4 personen

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Simpel / Yotam Ottolenghi met Tara Wigley en Esme Howarth

Geen opmerkingen: