zaterdag 17 november 2018

Gebakken rijst uit de oven met munt en granaatappel-olijvensalsa

GEBAKKEN RIJST UIT DE OVEN MET MUNT EN GRANAATAPPEL-OLIJVENSALSA

400 gram basmatirijst
50 gram boter, gesmolten
800 milliliter kokendheet water
50 gram munt (laat 40 gram aan de takjes zitten: snijd de overige 10 gram in reepjes voor de salsa)
150 gram feta, in blokjes van 1 - 2 centimeter gebroken
zout
zwarte peper

SALSA
40 gram ontpitte groene olijven, in dunne plakjes
pitten van 1 kleine granaatappel (90 gram)
50 gram halve walnoten, licht geroosterd en grof gebroken
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel granaatappelmelasse
1 kleine teen knoflook, fijngehakt


Verhit de oven tot 230°C of op de hoogste ovenstand.
Doe de rijst in een diepe ovenschaal van 20 x 30 centimeter. Voeg ¾ theelepel zout en royaal versgemalen peper toe en giet de boter en het kokendhete water eroverheen. Verdeel de takjes munt bovenop en dek de schaal goed af met aluminiumfolie zodat de rijst goed afgesloten is. Zet de schaal 25 minuten in de oven tot de rijst licht en rul is en alle vloeistof heeft opgenomen.
Doe intussen alle ingrediënten voor de salsa, op 10 gram muntblaadjes na, met ¼ theelepel zout in een middelgrote kom. Meng alles door elkaar en zet opzij.
Haal de schaal met rijst uit de oven en verwijder de folie. Pluk de muntblaadjes van de takjes - gooi de steeltjes weg - doe de blaadjes weer bij de rijst en bestrooi met feta. Roer vlak voor het opdienen de fijngesneden munt door de salsa en schep hem als een gelijkmatige laag over de rijst. Serveer de rijst heet.

6 personen

gerechtsoort : rijstgerecht

bron : Simpel / Yotam Ottolenghi met Tara Wigley en Esme Howarth

Geen opmerkingen: