KOUDE LITOUWSE CHŁODNIK VOOR HETE DAGEN
1 kilogram jonge bieten, met stelen
2 liter water
flinke bos radijsjes, in blokjes
1 grote komkommer, geschild en in blokjes
bosje dille, fijngehakt
bosje bieslook, fijngehakt, plus extra om te garneren
2,5 deciliter zure room
2,5 deciliter yoghurt
1 citroen, het sap
fijne tafelsuiker, naar smaak
zout en witte peper, naar smaak
plakken gerookte kipfilet, voor erbij
Hak de bieten fijn, inclusief de stelen. Doe ze met het water in een grote pan en zet op hoog vuur. Laat het mengsel tot het kookpunt komen en draai het vuur laag. Laat de bieten 40 minuten koken, tot ze zacht zijn. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel 1 - 1½ uur afkoelen.
Voeg de radijsjes, komkommer, dille en bieslook toe aan het koude mengsel. Meng in een kom de zure room, yoghurt en het citroensap door elkaar en roer het mengsel door de bietensoep. Voeg naar smaak suiker, zout en peper toe. Meng alles goed door elkaar. Doe het mengsel in een kom en zet voor gebruik minstens 1 uur in de koelkast.
Giet de koude soep in afzonderlijke kommen en doe in elke kom wat gerookte kipfilet en bieslook. U kunt de kip ook vervangen door hardgekookt ei.
8 - 10 personen
bereidingstijd : 3 uur
gebied : Polen
gerechtsoort : soep
bron : Polska : De nieuwe Poolse keuken / Zuza Zak
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten