woensdag 4 april 2018

Gezouten amandelen met gekneusde olijven (Griekenland)

GEZOUTEN AMANDELEN MET GEKNEUSDE OLIJVEN

450 gram amandelen, ontveld
1 eetlepel citroenzuur
4 eetlepels koud water
1 eetlepel zout
450 gram groene olijven
60 gram grof gemalen zout
1 teentje knoflook, geschild en heel gelaten
2 takjes verse dille
1 laurierblad
1 takje tijm
1 eetlepel gehakte oregano
wijnbladeren


Doe de amandelen in een grote braadpan. Vermeng het citroenzuur met het water en sprenkel het over de amandelen. Roer ze goed door, zodat ze gelijkmatig bedekt worden, en laat ze 10 minuten rusten. Haal ze uit de pan, spoel de pan schoon en droog deze af.
Doe de amandelen terug in de pan, spreid ze uit over de bodem en bestrooi ze met zout. Schud de pan, zodat de amandelen gelijkmatig met het zout bedekt worden. Spreid ze dan in een vlakke laag uit.
Bak ze gedurende ongeveer 30 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven tot ze bruin en krokant zijn; intussen regelmatig roeren. Laat ze volledig afkoelen alvorens ze in potten te doen om ze goed afgesloten te bewaren.
Bewerk de olijven zacht met een houten vleeshamer of deegroller om het vlees te kneuzen, of snijd met een scherp mesje in elke olijf een kruisje. Spoel de olijven en doe ze in potten. Bedek ze met water en verdeel de overige ingrediënten over de potten. Bedek de olijven met wijnbladeren.
Sluit de potten en bewaar ze 3 - 4 weken op een koele, donkere plaats. Serveer de olijven eventueel bestrooid met fijngehakte oregano. Geef de gezouten amandelen erbij.

6 - 8 personen

gebied : Griekenland
gerechtsoort : borrelhapje

bron : Koken op z’n Grieks / Judith Ferguson

Geen opmerkingen: