woensdag 6 september 2017

Yayla Çorbasi (Turkije)

YAYLA ÇORBASI (BERGWEIDESOEP)

De bewoners van Zuid-Turkije wonen van maart tot september in hun zomerhuizen in de bergen om de hitte te ontlopen. Deze bergweidesoep is dan ook een typische zomersoep. De muntblaadjes werken verfrissend. Deze soep wordt overal in Turkije aan zieken gegeven om de eetlust op te wekken.

½ liter lams- of kalfsbouillon
100 gram rijst
2½ deciliter yoghurt
1 eetlepel bloem
1 ei
zout
3 eetlepels munt
3 eetlepels boter
milde paprikapoeder


Breng de bouillon aan de kook. Voeg de rijst aan de bouillon toe en blijf roeren tot de bouillon opnieuw kookt. Meng de yoghurt, de bloem en het ei door elkaar en giet het mengsel al roerend bij de hete bouillon. Breng de soep op smaak met wat zout en de helft van de blaadjes munt. Verhit de boter, schep er de rest van de blaadjes munt en royaal paprikapoeder door. Laat het mengsel even bakken en roer het tot slot door de soep.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 35 / 20 minuten

gebied : Turkije
gerechtsoort : soep

bron : Fazilet Gündoğdu in De fijne Turkse keuken / Hubert Knich, Melek Renan Atalay

Geen opmerkingen: