zaterdag 12 augustus 2017

Rijk gevulde makreel-groentesoep

RIJK GEVULDE MAKREEL-GROENTESOEP

2 makrelen, zonder ingewanden, met vel
1 prei
1 rode ui
1 rode paprika
1 courgette
12 babymaïsjes
4 tomaten
sap van ½ citroen
2 eetlepels verse lavas, gehakt
2 eetlepels salie, gehakt
1 teen knoflook, uitgeperst
1 laurierblaadje
4 eetlepels olijfolie
2,5 deciliter water
2,5 deciliter witte wijn
peper
zout
worcestershiresaus
tabasco


Pocheer (stoven in vocht van 80°C, dus net onder het kookpunt) de makrelen met water, wijn, laurier, peper en zout en het sap van ½ citroen 20 minuten. Laat afkoelen. Schep dan de vissen eruit (bewaar het kookvocht) en “pluk” ze (verwijder vel, graten en haal het vlees los). Pliceer de tomaten (3 seconden in kokend water, koud spoelen, velletjes verwijderen), snij ze in blokjes en snij de prei e ui in ringen (uiringen apart houden), de courgette in plakjes en de paprika in stukjes (zaadlijst verwijderen). Zet ui en knoflook aan in de olijfolie. Lat dan de overige groenten even meezweten, tegelijk met de salie en lavas. Zeef het pocheervocht, blus de groenten ermee af en kook nog 5 minuten door. Doe dan het makreelvlees erbij en breng op smaak met worcestershiresaus en tabasco.
Serveer warm als een rijke, gevulde soep of laat 1 nacht afkoelen en serveer op een warme zomerdag koud als een “dikke” gazpacho.

4 personen

gerechtsoort : soep

bron : 30 Recepten met makreel (Polaris’ Visboekjes) / Henk Prins en Jon Eykens

Geen opmerkingen: