zondag 5 maart 2017

Vatapá (Bahia, Brazilië)

VATAPÁ

Dit gerecht is een soort ragout bestaande uit gevogelte en allerlei soorten vis. De vatapá geldt als een specialiteit van Bahia, een weelderig oord waar de kookkunst op een bijzonder hoog peil staat.

½ gekookte kip
ongeveer 1 pond baars (of een andere vis die niet te gauw stuk kookt)
3 - 4 eetlepels olie of varkensvet
200 - 250 gram garnalen of krabvlees
2 - 3 tomaten
2 verse groene of rode paprika’s
1 Spaanse peper
2 uien
2 teentjes knoflook
2 laurierbladeren
wat peperkorrels
1 snuifje saffraan
ongeveer ½ liter kippenbouillon
zout
salie
dragon
marjolein
wat citroensap


De fijngesneden uien en de fijngestampte teentjes knoflook worden even in de olie of het varkensvet gefruit; daarna komen ze als onderste laag in een diepe vuurvaste schotel. Hierop legt u de ontpitte in reepjes gesneden paprika’s en de Spaanse peper; de kruiden komen hier op en deze worden weer bedekt met het in stukjes gesneden kippenvlees, de gezouten in mootjes gesneden vis en de garnalen of het krabvlees. De gepelde in plakjes gesneden tomaten worden er bovenop gelegd en er wordt zoveel bouillon (waarin de saffraan is opgelost) bijgegoten dat het geheel net onderstaat. De ragout wordt nu in een warme oven onder een deksel binnen 30 - 45 minuten gaar gestoofd. Besprenkel de Vatapá voor het serveren met wat citroensap en strooi er fijngehakte peterselie overheen.
Geef er stokbrood bij.

4 personen

gebied : Bahia, Brazilië
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De wereld à la carte : 160 Recepten uit 37 landen / G. Willinski

Geen opmerkingen: