vrijdag 2 december 2016

Seafood Gumbo (Louisiana, Verenigde Staten)

SEAFOOD GUMBO (PIKANTE VISSOEP)

1 grote ui
3 stengels bleekselderij
1 groene paprika
½ theelepel cayennepeper
½ theelepel paprikapoeder
½ theelepel zout
¼ theelepel witte peper
¼ theelepel zwarte peper
¼ theelepel tijm
¼ theelepel oregano
1 klein laurierblaadje
1½ deciliter olie
75 gram bloem
50 gram margarine
1 teentje knoflook
3 visbouillontabletten
½ deciliter gezeefde tomaten
½ eetlepel tabasco
1 blikje krab (nettogewicht 170 gram)
100 gram gepelde Noorse garnalen
3 eetlepels medium sherry


Ui snipperen. Bleekselderij wassen. In kleine stukjes snijden. Paprika wassen. In kleine stukjes snijden. Door elkaar mengen: cayennepeper, paprikapoeder, zout, witte peper, zwarte peper, tijm, oregano en laurierblaadje. In hoge braadpan olie verhitten. Met garde bloem erdoor roeren (pas op spatten!). Al roerende op zacht vuur bloem langzaam donkerbruin laten kleuren, ¼ deel van ui, bleekselderij en paprika erdoor roeren. Van vuur nemen. In andere pan margarine verhitten. Rest van ui, bleekselderij en paprika 3 minuten zachtjes bakken. Knoflook erboven uitpersen. Kruidenmengsel erdoor roeren. Visbouillontabletten, gezeefde tomaten, tabasco en 1¼ liter water toevoegen. Aan de kook brengen. Met deksel op pan 15 minuten zachtjes laten trekken. Al roerende olie-bloemmengsel toevoegen. Blijven roeren tot gebonden soep. Laten afkoelen. In zeef krab laten uitlekken. In stukjes verdelen. Garnalen afspoelen. Garnalen en krab tot gebruik afgedekt in koelkast bewaren.
Soep opnieuw verwarmen. Krab, garnalen en sherry erdoor roeren.

6 personen

voedingswaarde : 400 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 75 / 10 minuten

gebied : Louisiana, Verenigde Staten
gerechtsoort : soep

bron : Tip november 1990

Geen opmerkingen: