CHAPATI’S (INDIAAS ONGEREZEN BROOD)
Deze simpele platte broden zijn in de Keniaanse en Tanzaniaanse keuken zeer geliefd. Ze worden gegeten met een hartige stoofpot of curry maar oom met thee bij het ontbijt. Het geheim voor een echt zachte chapati ligt in het kneden: hoe langer je kneedt, hoe zachter de uiteindelijke chapati zal zijn.
750 gram bloem
250 gram volkorenmeel
1 theelepel zout
125 milliliter zonnebloemolie
600 milliliter warm water
Zeef de bloem, het meel en het zout in een grote kom en roer er met een pollepel langzaam de olie door. Maak een kuiltje in het midden en schenk er de helft van het water in; meng dit voorzichtig door de bloem en blijf beetje bij beetje water toevoegen, tot er een plakkerig deeg ontstaat. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het 10 minuten grondig door, tot het glad en zijdeachtig is. Leg het dan in een ingevette schone kom, dek het af en laat het 15 minuten staan. Maak er dan een platte grove rechthoek van en bestrijk deze met een beetje olie. Rol de rechthoek op tot een lange, stevige worst en snijd deze in 24 stukken. Rol elk stuk uit tot een platte ronde schijf van 15 centimeter doorsnee. Verhit een zware koekenpan en bak daarin elke chapati tot ze enkele blaren vertonen. Draai de chapati om en herhaal het bakproces voor de andere kant. Zet het vuur iets hoger, voeg een eetlepel olie toe aan de pan en bak de chapati’s tot ze kleuren en aan beide kanten bruine vlekken vertonen. Schep ze uit de pan en wikkel ze in een schone theedoek. Serveer de chapati’s warm met boter en jam.
25 chapati’s
gebied : Oost-Afrika
gerechtsoort : brood
bron : Het nieuw Afrikaans kookboek / Ingmar Niezen & Sean Fitzpatrick
zaterdag 11 april 2015
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten