SOPA DE TOPINAMBUR (AARDPERENSOEP)
Lang voor de komst van Columbus teelden de Amerikaanse Indianen de aardpeer. De aardpeer heeft zijn Engelse naam, ‘Jerusalem artichoke’ te danken aan de zeventiende eeuwse Franse kolonist Samuel de Champlain. Hij vond dat de smaak van aardpeer wel op die van een artisjok leek. De naam ‘Jerusalem’ is een verbastering van het Italiaanse woord girasole (zonnebloem), waarschijnlijk omdat de knollen verwant zijn aan een bepaalde soort zonnebloem.
500 gram aardperen
2 eetlepels olie
1 grote ui, fijngehakt
800 milliliter bouillon
zout
peper
eventueel 125 milliliter room
2 eetlepels fijngehakte verse koriander of peterselie
Schrap de aardperen, verwijder de kleine knobbels en snijd de aardperen in dunne plakjes. Verhit de olie in een pan en fruit de ui tot deze goudbruin is. Voeg de aardperen en bouillon toe, breng het geheel aan de kook, zet de warmtebron wat lager en laat het 25 tot 30 minuten zachtjes koken tot de aardperen zacht zijn. Wrijf de soep door een zeef of pureer hem met een keukenmachine en breng hem op smaak met zout en peper. Giet de soep terug in de pan en warm hem weer door. Roer de room door de warme soep, controleer de smaak en garneer met koriander of peterselie. De soep mag echter niet meer koken.
4 personen
land : Chili
gerechtsoort : soep
bron : Met liefde bereid : Recepten uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika voor de Westerse keuken / Troth Wells
zaterdag 25 januari 2014
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten