zondag 18 mei 2008

Lisette au vin blanc (Frankrijk)

LISETTE AU VIN BLANC (MAKREEL IN WITTE WIJN)

4 kleine makrelen

VINAIGRETTE
1 ½ deciliter droge witte wijn
1 ½ deciliter ciderazijn
3 kleine wortelen
4 blaadjes laurier
1 kleine ui
mespunt venkelzaadjes
1 eetlepel witte peperkorrels

Het is de bedoeling om voor dit recept echt héél kleine makrelen te
gebruiken. Deze zijn slank, zilvergrijs en hebben nog niet de vettige smaak
die een grote makreel vaak heeft.
Maak de vis schoon. Verwijder de ingewanden, maar laat de kop zitten. Leg de
makrelen naast elkaar in een diepe schaal.
Verwarm voor de marinade de witte wijn met de ciderazijn. Voeg dunne plakjes
wortel toe, de laurierbladeren, dunne ringen ui, venkelzaadjes en
kapotgeslagen peperkorrels.
Breng de marinade niet aan de kook, maar laat op een laag pitje vijf minuten
trekken. Schenk de marinade met de wortel en ui over de vis. Laat afkoelen.
Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet een à twee dagen in de koelkast.
Serveer de makreel op een bordje, gegarneerd met een laurierblad leg dunne
plakjes wortel op de vis en een schepje van de marinade er omheen. Geef er
stokbrood bij.

4 personen

land : Frankrijk
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Recepten uit de Franse keuken / Marianne Stuit

Geen opmerkingen: