zondag 11 februari 2024

Gepeperde rosbief met bietenchips (Groot-Brittannië)

GEPEPERDE ROSBIEF MET BIETENCHIPS

750 – 1000 gram dikke lende, staartstuk of fijne rib van het rund
2 – 3 eetlepels grof gemalen zwarte peperkorrels
zout
vet of olie om te bakken

BIETENCHIPS
2 rauwe rode bieten
bloem om te bestuiven
olie om te frituren
zout


Verwarm de oven voor tot 220°C.
Rol het stuk rundvlees door de peperkorrels tot het er rondom mee bedekt is. Bestrooi het vlees met zout. Schroei het vlees dicht in een hete braadpan op het fornuis, zet de pan daarna in de voorverwarmde oven. Een stuk vlees van deze maat vraagt 20 – 40 minuten braadtijd, maar dat hangt erg af van de graad van gaarheid die u wenst. Na 20 minuten is het vlees vanbinnen nog rood (‘rare’), na 30 minuten is het vanbinnen roze (‘medium’) en na 40 minuten helemaal doorbakken (‘well done’). Laat het vlees na het braden 15 – 20 minuten rusten voordat u het aansnijdt. Zo ontspant het vlees zich, de sappen verdelen zich en dan is het veel malser.
Maak nu de bietenchips. Schil de rauwe bietjes en schaaf ze in papierdunne plakjes. Doe dat met een zeer scherp mes, met een groenteschaaf of in de keukenmachine. Dep de plakjes droog. Verhit de frituurolie in een zware pan tot 180°C. Bestuif de plakjes biet met wat bloem en frituur ze met kleine porties tegelijk niet langer dan 15 – 20 seconden. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze voor het serveren met zout.

8 personen

gebied : Groot-Brittannië
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : De nieuwe Britse keuken / Gary Rhodes

Geen opmerkingen: