woensdag 5 juli 2023

Caruru (Bahia, Brazilië)

CARURU (VISSCHOTEL)

CARURU
750 gram stevige vis aan moten (bijvoorbeeld kabeljauw)
sap van 1 citroen
peper
zout
200 gram gepelde garnalen
1 volle eetlepel gedroogde garnaaltjes
2 kleine uien
bieslook
peterselie
verse koriander
olijfolie
2 rijpe tomaten, ontdaan van schil en pitjes
1 theelepel tabasco
1 literblik okra’s
1 eetlepel azijn
1 teentje knoflook
50 gram gemalen pinda’s
50 gram gemalen cashewnoten
een snufje gemberpoeder
zo mogelijk een scheutje palmolie

PIRÃO DE CÔCO
1 liter kokosmelk
250 gram rijstebloem

MOLHO NAGÔ
1 groene Spaanse peper
1 rode Spaanse peper
½ deciliter zijn
1 eetlepel olijfolie
zout
1 ui


Dep de vis droog, bestrooi d stukken met peper en zout en begiet ze vervolgens met citroensap. Laat ze zo een half uurtje staan. Doe hetzelfde met e gepelde garnalen. Wrijf inmiddels de gedroogde garnaaltjes fijn in een vijzel, vermeng ze met 1 geraspte ui, wat zout, fijngeknipte bieslook en de helft van de eveneens fijngeknipte peterselie- en korianderblaadjes.
Verhit in een koekenpan een beetje olijfolie en fruit hierin de helft van een kleingesneden ui. De moten vis even laten uitlekken en in de pan doen. Aan de kook laten komen en vervolgens de met een vork fijngewreven tomaten toevoegen. Het vuur temperen en de deksel op de pan doen, totdat de stukken vis gaar zijn maar nog wel hun stevigheid behouden hebben. Houd de vis in de saus apart en verhit opnieuw een beetje olijfolie, waarin u de andere helft van de fijngesneden ui fruit. Voeg hieraan de uitgelekte gepelde garnalen toe, kruid ze met tabasco en de rest van de fijngeknipte peterselie- en korianderblaadjes. Laten doorkoken tot het vocht verdampt is.
Laat de okra’s uitlekken. Verhit inmiddels een beetje olijfolie, fruit hierin de uitgeperste knoflooktenen en voeg vervolgens de pasta van gedroogde garnalen uit de vijzel toe. Zodra het aroma vrijkomt de uitgelekte okra’s toevoegen met een klein scheutje azijn en 1 deciliter heet water. Temper het vuur en doe voorzichtig de stukken vis en e garnalen met hun sauzen bij de okra’s. Voeg de gemalen pinda’s en cashewnoten toe en een beetje gemberpoeder. Proef of de saus nog extra zout of tabasco nodig heeft en voeg zonodig ook nog wat water toe. De saus van de caruru moet zo dik zijn, dat bij roeren de bodem van de pan zichtbaar wordt. Giet vlak voor het opdienen eventueel nog een scheutje palmolie over e schotel. De caruru mag dan niet meer koken om schiften te voorkomen.
De caruru wordt opgediend met witte rijst, pirão de côco en molho nagô, een Afrikaanse pepersaus.
Pirão de côco maakt u als volgt: Breng 1 liter kokosmelk met wat zout aan de kook en strooi onder voortdurend roeren 250 gram rijstebloem in de kokende kokosmelk. Op laag vuur gaar laten worden en indikken.
Molho nagô: Snijd beide peper in smalle reepjes (wie van scherp houdt verwijdert de pitjes niet). Vermeng de peper met ½ deciliter goede azijn, 1 deciliter water en een eetlepel olijfolie. Met een vork of kleine garde goed doorkloppen. Op smaak brengen met zout en in flinterdunne schijfjes gesneden ui. Tenminste 1 uur laten trekken.

4 personen

gebied : Bahia, Brazilië
gerechtsoort : visgerecht

bron : De Braziliaanse keuken / Anneke Jansen

Geen opmerkingen: