zaterdag 27 maart 2021

Gharithes Graten (Griekenland)

GHARITHES GRATEN (GEGRATINEERDE GARNALEN)

50 gram boter
1 ui, schoongemaakt en kleingesneden
1 teentje knoflook, schoongemaakt en kleingesneden
200 gram champignons, in plakjes gesneden
2 eetlepels fijngehakte peterselie
1 eetlepel citroensap
500 gram gepelde garnalen
5 deciliter Griekse béchamelsaus
zout
peper
4 eetlepels paneermeel
4 eetlepels geraspte Kafalotiri of Parmezaanse kaas


Verhit 25 gram van de boter in een koekenpan en fruit hierin de ui en de knoflook 3 minuten. Voeg de champignons, de peterselie en het citroensap toe en fruit alles onder regelmatig omscheppen 5 minuten. Roer het champignonmengsel en de garnalen door de béchamelsaus. Schep het mengsel in een beboterde ovenvaste schaal. Bestrooi het geheel met het paneermeel en de geraspte kaas. Verdeel de rest van de boter in kleine klontjes over het geheel.
Gratineer het gerecht onder de ovengrill, tot er een lichtbruin korstje is ontstaan.
Geef hierbij vers stokbrood en een salade naar keuze. Gegratineerde garnalen zijn eveneens een smakelijk warm voorgerecht. Verdeel het saus-garnalenmengsel in dat geval over schelpjes of kleine schaaltjes. Als voorgerecht is bovenstaande hoeveelheid ruim voldoende voor 6 personen.

4 personen

bereidingstijd : 45 minuten

gebied : Griekenland
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Recepten uit de Griekse keuken / Wiebe Andringa

Geen opmerkingen: