woensdag 18 november 2020

Salata ot Paren Presen Chesun (Bulgarije)

SALATA OT PAREN PRESEN CHESUN (KNOFLOOKSALADE)

Voorjaarsknoflook groeit aan in het najaar geplante, grote tenen knoflook en heeft nog ongevormde bolletjes. In Bulgarije wordt het zeer veel gebruikt en wordt net als voorjaarsuien met andere slagroenten in bosjes verkocht.

1 kilogram jonge knoflookplantjes, geschild, de wortelen en blaadjes verwijderd, in stukjes van 3 centimeter gesneden
wijnazijn
zout
3 - 4 eetlepels olijfolie


Leg de stukken knoflook in een kom en giet er kokend water over. Laat het water afkoelen en giet de knoflook in een vergiet af. Doe de stukken knoflook terug in een kom en giet er zoveel azijn over dat ze onderstaan (niet teveel - ze mogen er niet in drijven). Laat ze een dag of twee staan, giet ze af en breng ze met zout op smaak.
Schik de stukken knoflook op een grote, platte schaal. Sprenkel er flink wat olie over en dien de salade op.

5 personen

gebied : Bulgarije
gerechtsoort : salade

bron : “Bulgarska nazionalna kuchniya” door dr. L. Petrov, dr. N. Djelepov, dr. E Iordanov en S. Uzunova, in Salades en koude voorgerechten (Praktisch koken) / Richard Olney

Geen opmerkingen: