donderdag 24 mei 2018

Soep van jonge wortels met mousse van gerookte vis (Nederland)

SOEP VAN JONGE WORTELS MET MOUSSE VAN GEROOKTE VIS

MOUSSE VAN GEROOKTE VIS
1 ½ deciliter visfond
120 gram gerookte-forelfilet
20 gram sjalotten
1 teen knoflook
1 volle theelepel maïzena
1 blad witte gelatine
1 ½ deciliter slagroom, net niet stijfgeslagen
zout
versgemalen peper

WORTELSOEP
800 gram jonge wortels
150 gram uien
10 gram verse gemberwortel
40 gram boter
1 liter groentebouillon
zout
versgemalen peper
beetje suiker

kervelblaadjes ter garnering


Breng voor de bereiding van de vismousse de visfond in een pan aan de kook. Ontdoe de forelfilets van hun vel. Pel de sjalotten en de knoflook en hak ze fijn. Laat het vel van de forel, de gehakte sjalotten en knoflook 10 minuten zachtjes in de fond meekoken. Haal na deze tijd het vel van de forel uit de pan.
Roer de maïzena door een beetje water en bind de fond ermee. Voeg het vlees van de forel toe en laat het 5 minuten zachtjes meekoken. Week de bladgelatine in koud water. Pureer de inhoud van de pan in een keukenmachine en giet hem in een schaal. Knijp de gelatine goed uit en roer hem door de nog hete puree. Schep zodra de puree enigszins begint te stollen de slagroom erdoor, breng op smaak met zout en peper en zet hem een nacht in de koelkast.
Maak de volgende dag de wortels voor de soep schoon, houd 100 gram apart en snijd de rest in kleine blokjes. Pel de uien en schil de gember en snijd ze eveneens in kleine blokjes. Verhit de boter in een pan en zet de groenten erin aan. Voeg 9 deciliter groentebouillon toe en breng alles aan de kook. Temper het vuur en laat 30 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan. Pureer de soep in een keukenmachine en breng op smaak met zout, peper en suiker.
Laat de apart gehouden worteltjes gedurende 5 minuten in de rest van de groentebouillon koken en roer de wortels en de bouillon dan door de rest van de soep.
Verdeel de soep over de borden. Steek kleine balletjes uit de mousse en leg ze in de soep. Garneer met wat kervel en dien direct op.

4 personen

gebied : Nederland
gerechtsoort : soep

bron : Soepen en stoofschotels (Koken zonder grenzen) / Barbara Mayr

Geen opmerkingen: