GESTOOMDE COURGETTE MET ROMIGE KAASSAUS
500 gram courgettes
zout
½ liter groentebouillon
SAUS
½ deciliter slagroom
½ deciliter crème fraîche
100 gram verse roomkaas (Mon Chou of Rederijkertje)
100 gram geraspte oude Goudse kaas
zout
peper
paprikapoeder
1 eetlepel fijngehakte tuinkruiden (kervel, bieslook, bladselderij)
Was de courgettes, droog ze af en snijd ze in luciferdunne sliertjes. Dit gaat het gemakkelijkst met de julienneschijf van een foodprocessor. Bij ontstentenis van een keukenmachine kunt u de courgettes ook in flinterdunne schijfjes snijden of schaven. Doe de courgettesliertjes of -plakjes in een zeef, bestrooi ze met een beetje zout en laat ze 30 minuten uitlekken.
Bereid intussen de saus voor: Breng de slagroom en de crème fraîche samen aan de kook en roer er van het vuur af de in blokjes gesneden verse roomkaas door; blijf roeren tot u een gladde saus hebt verkregen. Zet de pan weer op het vuur, voeg de geraspte kaas toe en laat de saus al roerende doorwarmen tot de kaas volledig is gesmolten. Zorg ervoor dat de temperatuur van de saus niet boven het kookpunt komt. Als de saus te dik dreigt uit te vallen kunt u nog een scheutje room toevoegen. Breng de saus op smaak met zout, peper en paprikapoeder en zet de pan even opzij. Doe de courgettesliertjes of -plakjes in het bovenste deel van een stoompan. Breng de bouillon aan de kook in het onderste deel van de stoompan. Zet de beide delen op elkaar, dek het geheel af met een deksel en stoom de courgette in 3 à 5 minuten beetgaar.
Warm intussen de kaassaus op en roer de fijngehakte kruiden erdoor. Verdeel de courgette over vier voorverwarmde kleine borden, lepel de saus erover en serveer direct. Dit groentegerecht smaakt uitstekend bij gebakken of gebraden kalfs-, varkens- en lamsvlees.
4 personen
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Kaas à la carte : Culinaire verrassingen met Nederlandse kaas / Het Nederlands Zuivelbureau
donderdag 11 september 2025
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten