GEKOOKTE MOSSELEN MET ROOMSAUS
De mosselen worden gekookt in wijn met sjalotjes, boter, peper en een kruidenboeketje van laurierblad, tijm en peterselie. Vervolgens wordt de bovenste schelp van de mosselen verwijderd en gaan de mosselen, samen met een roomsaus gemaakt van mosselvocht, crème fraîche en prei, nog 5 minuten in een voorverwarmde oven.
1 laurierblad
2 takjes tijm
stelen van ½ bos peterselie
3 deciliter droge witte wijn
2 sjalotjes, fijngesneden
25 gram boter of margarine
zout
versgemalen peper
2 kilogram mosselen
3 deciliter crème fraîche
100 gram in hele dunne ringetjes gesneden prei
4 eetlepels fijngesneden peterselie
Laurierblad, tijm en peterseliestelen met keukentouw tot boeketje binden. In grote pan wijn, sjalotjes, boter, peper en kruiden-boeketje aan de kook brengen en afgedekt 5 minuten zachtjes laten koken. Mosselen erbij doen en onder regelmatig omschudden 5 minuten koken tot alle mosselen zijn geopend. Mosselen laten uitlekken en kookvocht opvangen. Oven voorverwarmen op 200°C. Van mosselen bovenste schelp verwijderen. Mosselen in halve schelp naast elkaar in ovenschalen leggen. Mosselnat inkoken tot 1 deciliter en zeven. Gezeefd mosselnat met crème fraîche en prei aan de kook brengen en 5 minuten laten koken. Op smaak brengen met zout en peper en peterselie erdoor roeren. Prei-roomsaus over mosselen scheppen. Mosselen in midden van oven in 5 minuten goed warm laten worden.
4 personen
voedingswaarde : 495 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 - 25 minuten
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Tip Culinair augustus 1998
vrijdag 1 augustus 2025
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten